Khader kan trække Pape med på Borgen

Søren Pape sidder på et yderligt mandat, men Naser Khader som ny værdikriger kan hive ham med i Folketinget, mener valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Naser Khader kan med fremgang i Østjyllands Storkreds sikre De Konservatives nye partileder, Søren Pape Poulsen, valg i Vestjyllands Storkreds, hvor partiet normalt ikke får gevinst.

Det siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, professor emeritus på Aarhus Universitet.

- De Konservative står ifølge mine beregninger til otte mandater. De får valgt én i hver storkreds - undtagen Bornholm og Vestjylland. Søren Pape får det niende mandat, men vælges ikke, hvis partiet ikke øger sin opbakning, siger Søren Risbjerg Thomsen.

Tirsdag aften meddelte Khader, at han går efter en plads i Folketinget, og han er allerede udpeget som partiets stærkeste kort, når det kommer til debatten om udlændinge, indvandring, radikalisering og terror - områder, der bliver store temaer i en kommende valgkamp.

Kun 0,4 procentpoint under 2011-valget

Konservative står til 4,5 procent af stemmerne ifølge Ritzau Index, der er et vægtet gennemsnit af meningsmålinger fra fem toneangivende analyseinstitutter. Ved valget i 2011 fik partiet 4,9 procent og otte mandater.

- Hvis Khader kan trække flere stemmer til partiet, er det kun til gavn for Søren Pape Poulsen. De er ikke konkurrenter. Naser kan trække Pape ind på et tillægsmandat, siger Risbjerg Thomsen.

Søren Pape Poulsen bor i Bjerringbro og har været borgmester i Viborg, inden han i efteråret overraskende blev valgt til ny konservativ formand efter Lars Barfoed.

Naser Khader blev i 2001 valgt til Folketinget for De Radikale. Han har også repræsenteret Ny Alliance, Liberal Alliance samt altså senest de Konservative.

I 2011 blev han forsker ved den amerikanske tænketank Hudson Institute, efter han ved valget i 2011 ikke blev valgt til Folketinget for De Konservative.

Her har han arbejdet med mellemøstlige forhold, krigen i Syrien, den islamiske terrors indtog i Europa og radikalisering.

- De ting, jeg har arbejdet med, vil få stor betydning for Europa og Danmark i de næste mange år i forhold til terror og flygtninge. Og jeg føler, at jeg kan gøre en forskel ved at gå ind i politik igen, siger han.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.