Kaviar-sag: Politikere vil have lavet loven om

Flere politikere vil have lavet lovgivningen om, hvis den er skyld i, at en fiskeeksportør fra Løgstrup ikke kan få erstatning.

Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Fødevarestyrelsen nægter at betale erstatning til en fiskeeksport-virksomhed fra Løgstrup ved Viborg. Det sker på trods af, at Fødevarestyrelsen har erkendt, det var i strid med EU-regler, da den tilbage i 2013 beslaglagde fire tons ørredkaviar hos fiskeeksport-virksomheden Reinholdt & Co.

Den sag får nu flere politikere til at melde ud, at der skal kigges på lovgivningen.

- Vi mener, at den her virksomhed skal have erstatning, ligesom andre virksomheder skal have det i en lignende situation. Der er simpelthen noget galt med lovgrundlaget her, siger Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance.

Fødevarestyrelsen mener ikke, at de må udbetale erstatning. I en mail til TV2 uddyber de:

"Fødevarestyrelsen – og statslige myndigheder i det hele taget - må ikke udbetale erstatning, med mindre visse krav er opfyldte. Det betyder, at Fødestyrelsen kun kan udbetale erstatning, hvis der er faldet en dom, eller hvis det vurderes, at der er overvejende sandsynlighed for, at Fødevarestyrelsen taber en retssag (se statens budgetvejledning). Fødevarestyrelsen har efter rådføring med Kammeradvokaten vurderet, at det ikke er tilfældet i denne sag. Fødevarestyrelsen meddelte derfor i juli 2015 til virksomhedens advokat, at Fødevarestyrelsen ikke fandt, at der var grundlag for at yde erstatning.”

- Hvis det er lovgivningen der er skyld i, at en virksomhed ikke kan få den erstatning, som jeg tror alle kan sige sig selv virker fuldstændig rimeligt, så er vi selvfølgelig nødt til at kigge på lovgivningen, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

Administrerende direktør i Reinholdt & Co, Tommy Brøgger føler, at hans retssikkerhed er krænket.

- Havde det været mig, der havde lavet lignende fejl, var jeg helt sikkert blevet stillet til ansvar for det.

Han har opgivet at køre en retssag, da kræfterne og pengene er sluppet op. Alene 200.000 er gået til sagsomkostninger, og alt i alt vurderer han at have tabt op mod 2,5 millioner kroner på denne sag. Nu håber han bare at kunne råbe politikerne op, så de erhvervsdrivende ikke må stå model til den slags mere.