Katastrofalt sommervejr for majsavlere

Det dårlige sommervejr har store konsekvenser for majshøsten. Planteavlsrådgiver mener, at det er det værste år siden 1987.

Sommeren har indtil nu været kold og blæsende. Det giver svære forhold for majsavlerne, som har haft det værste år siden 1987.

- Der er godt nok kommet lidt varme, men majsene er stadig relativt lyse. De skulle have været meget grønnere nu, siger planteavlsrådgiver hos Heden & Fjorden, Bent Skallebæk.

Normalt blomstrer majsen i juli-august, hvor planterne bliver omkring to meter høje. Men lige nu har de svært ved overhovedet at blive 50 centimeter høje.

Økonomiske konsekvenser

For majsavler Lars Christensen har det store konsekvenser, at vejret er så dårligt.

- Vi sætter os ned på knæerne og kigger på, om de nogensinde når op i hovedhøjde. Det bliver ikke godt i år, det gør det ikke, siger Lars Christensen fra Frederiks.

Udbyttet fra hans 220 hektar majs bliver næsten halveret i forhold til tidligere år. Det betyder, at han mister omkring en million kroner på den dårlige høst.

- Det er mange penge. Dem skal vi nu låne i banken til at købe foder for. Det bliver trist at lave budgetter for 2016, siger Lars Christensen.

Majs-planten bliver høstet i starten af oktober.

 

Regn, blæst og lave temperaturer er svære forhold for majsmarkerne. Nu sukker landmændene efter bedre vejr:

2. juni lavede vi dette indslag om de indledende problemer for majsavlerne:


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.