Kartoffelferien lakker mod enden med fornem høst

2019 var et hårdt år for landsdelens kartoffelavlere, fordi store mængder regn gjorde det svært for dem at høste deres kartofler. I år er vejrforholdene langt bedre - og dermed også høsten.

I dag kalder vi uge 42 for efterårsferien. Men for snart 200 år siden fik forældre lov til at holde børnene hjemme fra skole i det, der dengang kom til at hedde 'kartoffelferien'.

quoteVi mistede en avl på omkring 5.000 tons i 2019

Erik Thorsen, Thorsens Chipskartofler

På den her tid af året var der nemlig fuld gang i kartoffelhøsten. Nøjagtig som i dag, og vejret har været optimalt for landsdelens kartoffelavlere, hvilket kan mærkes på Kartoffelmelfabrikken i Karup, hvor lastvognene holder i kø.

- Vi har rigtig travlt lige nu, vi skal også køre i morgen, lørdag. Det er seksdages-uger, og der bliver fuld knald på indtil nytår, siger lastbilchauffør Eskild Brodersen fra Aabenraa.

Travlt har også kartoffelavler Kurt Østergaard Jensen i Simmelkær. Han har været kartoffelavler i 30 år, og har sjældent oplevet noget lignende.

- Det har været et fantastisk år, og det er nemt at køre op, når det sådan er lige tilpas tørt. Jeg tror, vi får sådan et jævnt godt udbytte, siger han.

2019 var et annus horribilis

Helt anderledes så det ud sidste år, hvor massive mængder regn gjorde, at traktorerne ikke kunne køre på den våde jord. Og det satte ikke kun sine spor på markerne.

- Vi mistede en avl på omkring 5.000 tons, eller hvad der svarer til 3-4 millioner kroner på bundlinjen, siger Erik Thorsen, der er administrerende direktør i Thorsens Chipskartofler i Sunds. 

Men den dårlige sæson fik ikke hans forretning ned med flaget, og i år bugner hans haller med friske kartofler - faktisk er de allerede fyldte.

- Udbyttet ligger fem procent højere end en normal sæson, siger han.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.