Kan ikke garantere ro og orden: Politiet undrer sig over tidspunkt for rivalkamp

Fredag mødes fodboldrivalerne Viborg FF og FC Midtjylland igen i et lokalopgør. Politiet møder talstærkt op, men de giver ingen garantier.

Politiet rykker ofte talstærkt ud for at håndtere konflikt mellem de mest ekstreme fans til kampe mellem de Viborg FF og FC Midtjylland.
Politiet rykker ofte talstærkt ud for at håndtere konflikt mellem de mest ekstreme fans til kampe mellem de Viborg FF og FC Midtjylland.
Foto: Dan Hirsch Sørensen, TV MIDTVEST

Superligakampen mellem FC Midtjylland og Viborg FF fløjtes i gang fredag klokken 19 på Energi Viborg Arena.

Det er ikke så tit, at de to hold mødes til kamp en fredag aften, og tidspunktet får heller ikke ligefrem Midt- og Vestjyllands Politi til at juble.

- Skal jeg være ærlig, så står det jo ikke lige øverst på vores ønskeliste, at kampen spilles en fredag aften, fortæller vicepolitiinspektør Henrik Glintborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Senest de to hold mødtes i det, der omtales som "hadets kamp", gik bølgerne højt. 

Den 9. juni kastede en mand to gange kanonslag ud på banen mod FCM-målmand Jonas Lössl, som førte til flere kampafbrydelser.

Derfor er Midt- og Vestjyllands Politi også forberedt på, at kombinationen mellem tidspunkt og den historiske rivalisering mellem de to hold kan give ekstra meget at se til.

- Det er en højspændt kamp, og der er ingen tvivl om, at der er nogen, som ikke går til fodbold for boldens skyld, men for balladens skyld, og de vil søge hinanden, vurderer vicepolitiinspektøren.

Ingen garantier

Ifølge Henrik Glintborg vil politiet derfor også være talstærke fredag. Alligevel er han varsom med at love, at politiet kan love ro og orden på tribunerne.

- Garantier om, at der ikke er uro og uorden i forbindelse med fodboldkampen og de her to fangrupperinger, tør jeg ikke at give. Der har jeg været i gamet i alt for mange år, fortsætter Henrik Glintborg.

VFF-anfører Jeppe Rønning.
VFF-anfører Jeppe Rønning.
Foto: Dan Hirsch Sørensen, TV MIDTVEST

I juni-kampen gik VFF-anfører Jeppe Rønning ned til sine fans for at få dem til at stoppe, da kampen mod FC Midtjylland blev afbrudt to gange på grund af kanonslag.

Men han oplever generelt, at kampene mod lokalrivalerne har en helt særlig energi - som også er positiv.

- Den stemning og intensitet, der er på stadion, er ikke at se i super mange andre Superliga-kampe, fortæller den grønblusede anfører og fortsætter:

- Det er ikke bare det, der sker i de 90 minutter. Der er så meget, som ligger dybere, i hvert fald hos vores fans. Det betyder lidt mere end bare de tre point at vinde de her kampe, siger han.

Det kan FC Midtjyllands midtbanespiller, André Rømer, nikke genkendende til på ulvenes terræn.

- Det er den kamp, fansene også helst vil vinde. Der bliver altid smadret godt igennem i sådan nogle kampe, så det er fedt at spille, siger FCM-spilleren.

Midtbanespiller André Rømer fra FC Midtjylland.
Midtbanespiller André Rømer fra FC Midtjylland.
Foto: Dan Hirsch Sørensen, TV MIDTVEST

Divisionsforeningen er ikke bekymret for fredagskamp

Om kamptidspunktet fredag aften kan gøre netop dette opgør ekstra risikofyldt, er direktøren for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, ikke helt enig med politiet i.

Ifølge ham vil postyr og uregerlige fans nemlig altid være dér, hvor kampene er - når som helst.

- Vi oplever, at de, der gerne vil have et umådeholdende alkoholindtag og foretager sig noget, de ikke skal til fodboldkampen, også gør det om søndagen, siger Claus Thomsen.

Med andre ord har Divisionsforeningen ikke en opfattelse af, at fredag aften er mere "farlig" end søndag eftermiddag.