Kaffepriser når det højeste niveau i 10 år: - Det er den perfekte storm

Prisen på kaffe er fordoblet det seneste år, og det ser ikke ud til, at prisstigningen stopper foreløbig.

De små brune bønner bliver dyrere og dyrere.
De små brune bønner bliver dyrere og dyrere.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

Cafébesøg med en god kop kaffe er noget, som mange har nydt efter genåbningen af landet. 

Men i takt med at samfundet er åbnet mere op, så er kaffen i koppen blevet væsentligt dyrere. På bare et år er prisen på råkaffe fordoblet på Børsen.

Årsagen til den store stigning er en perfekt storm af forskellige ting, der udfordrer branchen.

- Vi oplevede tørke sidste år og frost i år, der betyder meldinger om at næste års høst kan slå fejl. Oveni har vi jo den aktuelle situation med coronapandemien, der også betyder, at der er containere, der står stille rundt om i verden. Det hele koblet sammen smitter af på priserne, fortæller Lars Aaen Thøgersen, der er kommunikationschef hos det Viborg-baserede Peter Larsen Kaffe. 

Tilbage i juli var det især frost i vigtige brasilianske plantager i den sydøstlige delstat Minas Gerais, der sendte kaffeprisen i vejret. Plantagen står for 70 procent af Brasiliens produktion af arabicabønner, der primært er den bønne, der styrer prisen på Børsen.

Men selv om prisen længe har været stigende, så er det ikke noget, man som forbruger for alvor mærker.

- Prisen har selvfølgelig bevæget sig op, men hvis man sætter tingene i perspektiv, så snakker vi få øre per kop kaffe. Så det er ikke sådan, at man ikke får råd til kaffe, men når omkostningerne stiger, så gør prisen det også for forbrugerne, siger Lars Aaen Thøgersen.

Huller men ikke tomme hylder

Brasilien sidder på over halvdelen af verdens kaffeproduktion, og derfor kan det lyde ildevarslende, når de melder om dårlig høst. Men det betyder ikke, at der vil være tomt for kaffe i supermarkederne. 

Hvis du er særlig kaffenyder, kan du dog opleve, at din favoritkaffe er midlertidigt udsolgt.

- Colombia har haft strejke i havnene, og Etiopien er voldsomt presset af klimaforandringer. Så der vil være typer af kaffe, der er svære at få fat i lige nu, men måske vil nogen endda også være billigere, fordi de ikke påvirkes. Så det er svært at give råd om, hvor man skal kigge hen lige nu, siger Lars Aaen Thøgersen. 

På grund af den store usikkerhed, så er det også svært at spå om, hvad der kommer til at ske med kaffepriserne i den nærmeste fremtid. De har det normalvis med at gå meget op og ned. 

Lige nu er kurven dog opadgående, og selv om det lægger pres på eksempelvis Peter Larsen Kaffe, så betyder det ikke, at den viborgensiske kaffegigant slår alarm.

- Lige nu handler det meget om at løse logistiske udfordringer og desværre ikke så meget om at se fremad, som vi ellers er gode til. Men vi har overlevet to verdenskrige og flere kriser, så selvfølgelig kommer vi også igennem den her, lyder det fra Lars Aaen Thøgersen.