Kaffe mod ensomhed

I Viborg kommune er en stor gruppe frivillige gået til kamp mod de ældres ensomhed. Hver måned bliver ældre over 75 år inviteret til et par timers hyggelig søndagskaffe hjemme hos de frivillige.

Det er ligesom om der bliver færre og færre i Ellen Bertelsens liv i lejligheden i Viborg.

Manden døde i 1968, og nu er Ellen Bertelsen blevet hundrede år. 

- Der kan godt være sådan en søndag, hvor man sådan ikke snakker med en eneste, fortæller Ellen Bertelsen.

quoteSådan en søndag kan jo godt være lidt lang og træls, når man er alene

Krista Splid, 90 år, Viborg

Men en enkelt gang om måneden, sker der noget, som den 100-årige kvinde ser rigtigt meget frem til. Så står den på søndagskaffe.

- Jeg glæder mig, og det er altså så dejligt.

Hver måned bliver ældre over 75 år inviteret til et par timers hyggelig søndagskaffe hjemme hos de frivillige. En anden der kommer med er Ellens 90-årige veninde, Krista Splid.

- Så sker der jo noget, sådan en søndag kan jo godt være lidt lang og træls, når man er alene, siger Krista Splid. 

Krista Splid på 90 år og Ellen Bertelsen på 100 år mødes en gang om måneden til søndagskaffe, som frivilige arrangerer i Viborg
Krista Splid på 90 år og Ellen Bertelsen på 100 år mødes en gang om måneden til søndagskaffe, som frivilige arrangerer i Viborg
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Troels Nielsen er en af de frivillige, der bruger tiden på at hente og bringe de ældre, når de skal til kaffe.

- Det jeg hjælper med, der kan jeg se direkte, når folk de sidder og smiler og er glad over det, vi har gjort, fortæller han.

Den her søndagskaffe er ganske særlig. Fordi Ellen Bertelsen er blevet 100 år, sidder hun til højbords med den tidligere Viborg-borgmester og nuværende justitsminister, Søren Pape Poulsen.

- Det burde man lave alle steder. Det er gode frivillige kræfter, der koordinerer det for at de ældre lige kommer væk hjemmefra sådan en søndag for lige at sidde alene, siger Søren Pape Poulsen.