Kæmper mod servering i Viborgs gamle oase

En restaurant har slået hul i kampestensmuren til Latinerhaven for at tilbyde udeservering. Det møder hård kritik, men kommunen står på mål for beslutningen.

Latinerhaven er en lille fredfyldt oase midt i Viborgs historiske centrum.

I øjeblikket er idyllen dog brudt af et principielt opgør mellem beskyttelse af kulturarven på den ene side og ønsket om at skabe liv i byen på den anden side.

Den konkrete anledning er, at Restaurant Latinerly netop har slået hul i den gamle kampestensmur ind til Latinerhaven for at kunne tilbyde servering inde i haven.

Det er blandt andre Ole Capion stærkt utilfreds med. Han bor 25 meter fra Latinerhaven og mener, at hullet i muren og udeserveringen er med til at skæmme et vigtigt stykke kulturarv.

-  Haven kan dateres tilbage til 1700-tallet og burde egentlig være fredet. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at man har lavet dette indgreb. Mange kommer her for at få lidt fred og ro og er ikke interesserede i at se og høre folk, der spiser og taler højt, siger Ole Capion. 

 
 
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Det er teknisk udvalg i Viborg Kommune, der har givet Restaurant Latinerly grønt lys til både udeserveringen og til at slå hul i muren. Tilladelsen er faktisk næsten to år gammel. Latinerly har tidligere benyttet sig af muligheden for at servere inde i haven, men har først for nylig slået hul i muren. 

Og udvalgets formand, Johannes Vesterby, står stadig helt inde for beslutningen.

- Man kan godt anlægge en betragtning om, at Viborg skal være en stille by, hvor fortovene klapper op klokken fire om eftermiddag, og så er der ro og fred. Men byrådet har valgt en anden strategi om at skabe liv, marked, leg og plads til mennesker og handel i midtbyen. Et udeserveringssted  i Latinerhaven passer fint ind i den strategi, siger han.

- Men er det lige meget med de historiske steder, hvis bare man kan skabe mere handel og udvikling?

- Det er aldrig. Vi har selvfølgelig vejet fordele og ulemper ved det her og fundet, at den forholdsvis diskrete udeservering langs kampestensmuren fint kan forenes med en rolig og stille oplevelse i haven, siger Johannes Vesterby.

Restauratør Nils Holm fra Latinerly er overrasket over kritikken og understreger, at arbejdet med at lave hullet i muren er lavet med respekt for historien. 

- Det er et af de smukkeste steder i byen. Det er vi nødt til at gøre ordentligt, siger han.

Han understreger, at der ikke bliver placeret et fadølsanlæg i haven. Der er mere tale om, at gæsterne kan tage deres mad og drikke med over i haven - et tilbud der slutter klokken 22.

 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.