Kæmper for lokalsamfundet: Særlig type købmand skyder op i hele landsdelen

35 steder i Midt- og Vestjylland har lokalsamfundet valgt at stå tæt sammen om byens købmand.

2:57
Mange små byer oplever, at den lokale købmand lukker. Men flere steder er købmanden faktisk begyndt at vende tilbage.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Flere og flere midt- og vestjyder vælger at skyde penge i deres købmand og købe en anpart for at sikre muligheden for at købe mælk og æg inden for cykelafstand. 

Aktuelt er der nu 35 borgerdrevne købmandsforretninger fordelt i Midt- og Vestjylland, viser tal fra Dagrofra, der driver kæderne Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Købmandsbutikken i Rødding ved Viborg er én af de butikker, der i dag eksisterer på grund af lokalsamfundets støtte. 

Her kan købmand Kenneth Jul glæde sig over, at butikken i dag kan løbe rundt. 

- Det var derfor, jeg gik ind i det. Jeg kunne ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre, at have en butik herude, siger han. 

Samlede mere end en million kroner

I 2018 lukkede byens brugs på grund af underskud. Det fik en gruppe borgere til at undersøge muligheden for at overtage de gamle lokale og etablere en ny forretning.

Det lykkedes byen og de godt 1000 indbyggere at samle mere end én million kroner sammen ved salg af 218 anparter til 2500 kroner stykket. Nu har butikken haft i åbent i knap 2,5 år. 

- I starten skulle vi lige finde ud af det, men nu er vi kommet op på det niveau, vi havde sat som mål, forklarer Kenneth Jul, der som købmand betale leje til foreningen bag forretningen. 

Han estimerer, at omsætningen i dag ligger knap 20 procent højere end den gamle købmand. Det skyldes ifølge ham en gennemgribende renovering. Men det havde ikke været muligt uden byens borgere. 

- Dem, der ejer bygningen, skal bare have det til at gå i nul, forklarer han og tilføjer:

- Så mange penge er der heller ikke i det her. 

Endnu en på vej

På landsplan står Dagrofra bag op mod 100 borgerdrevene dagligvarebutikker, oplyser selskabet i en pressemeddelelse

I landsbyen Vejrumbro øst for Viborg er der endnu på en vej. Her har man købt den gamle købmandsforretning, der lukkede sidste sommer, og nu knokles der for at gøre den klar.

- Det betyder enormt meget for byen, at der er en købmand, hvor folk kan komme og mødes, uden man behøver køre 10 kilometer, siger Jeppe Hartz, der er koordinator for købmandsprojektet i byen.

Der er blevet solgt anparter for over 800.000 kroner til den nye butik - på trods af at der kun bor omkring 400 personer i byen.

- Det sociale og den snak, man får i en købmandsbutik, den vil jeg give mange penge for, forklarer en af byens borgere, pensionist Knud Erik Bødker.

Ved hjælp af fonde og banklån kommer byen op på omkring tre millioner kroner til den nye købmand. Selve købmanden er ikke fundet endnu, men ham eller hende skal de nok finde, lyder det.

- Om et år vil vi gerne vise endnu engang, at Vejrumbro har gjort noget, som man ikke troede var muligt. For selvom man er lille, så kan man godt bedrive noget stort, slår Jeppe Hartz fast.

Knud Erik Bødker gør sit bedste for at hjælpe med at gøre butikken i Vejrumbro klar.
Knud Erik Bødker gør sit bedste for at hjælpe med at gøre butikken i Vejrumbro klar.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST