Kæmpe varmesmæk i Viborg blev varslet for sent

Fjernvarmen stiger med 50 procent i Viborg - men prisstigningen bliver nu udsat, fordi selskabet var for sent ude.

For varmekunderne i Viborg er det nye år blevet skudt i gang med en ubehagelig overraskelse.

Viborg Fjernvarme har hævet priserne betragteligt, og i gennemsnit kan de 17.000 forbrugerne se frem til at skulle betale 50 procent mere for varmen. 

Sofie Sander og hendes familie i Viborg skal for eksempel betale 5500 kroner for fjernvarmen i januar.

- Januar er i forvejen en streng måned for husejere, og det betyder, at vi lige pludselig skal finde et beløb over 2.500 kroner i budgettet, siger Sofie Sander.

Den kraftige prisstigning kommer, fordi staten ikke længere giver tilskud til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Det betyder, at Viborg Fjernvarme mister 60 millioner kroner om året, og regningen ender i sidste ende hos forbrugerne.

Må revidere proceduren

Men der er et problem. 

Fjernvarmen har nemlig ikke varslet prisstigningen i tide, fastslår Forsyningstilsynet. Væsentlige prisstigninger skal ifølge reglerne varsles tre måneder i forvejen. Det skete ikke, og fjernvarmens formand Klaus Keller erkender, at den er gal. 

- Vi kunne simpelthen ikke nå at stoppe opkrævningerne. Løbet var kørt. Derfor må vi også revidere vores procedure i denne sammenhæng, siger Klaus Keller.

Tilsynets irettesættelse betyder dog ikke, at forbrugerne slipper for den store prisstigning. Den bliver bare udsat, og for familien Sander kan det få alvorlige konsekvenser. 

- Vi bliver nødt til at sælge huset. Vi kan ikke sidde i det, hvis vi skal til at betale 5000-6000 ekstra om året, siger Sofie Sander.

Viborg Fjernvarme har regnet ud, at den årlige varmeregning for et standardhus på 130 kvadratmeter vil stige fra 11.300 til 17.000 kroner.

Se indslag om prisstigningen her.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Forbrug.