Kæmpe strømforsyning bliver bygget ved Apples datacenter

Apples datacenter i Foulum skal have sin helt egen højspændingsstation

Når Apples datacenter ved Viborg er færdigt, kommer det til at bruge så meget strøm, at det svarer til tre procent af hele Danmarks samlede elforbrug.

Derfor er det nødvendigt, at datacentret får sin helt egen private højspændingsstation, og den er Energinet.dk lige nu i fuld gang med at bygge.

Der er tale om et 150 kilovolt højspændingsanlæg. Det kommer blandt andet til at bestå af to relæbygninger, og det får 16 lynfangsmaster af 25 meters højde.

- Det er en meget stor højspændingsstation set i danske forhold. Det er sjovt og meget stort at være med til, fortæller Oddleif Nielsen, der er projektleder i Energinet.dk.

Et knudepunkt i elnettet

Apple valgte netop at placere sig ved Foulum, fordi det i forvejen er et knudepunkt i det danske elnet. Det betyder, at datacentret ikke pludselig kommer til at stå uden strøm.

- Vi har vindmølleenergi, der kommer ind ude fra Vesterhavet, og vi har store forbindelse sydover ned til Tyskland og resten af Europa. Så det er en meget stor og stærk forbindelse, vi har her, siger Oddleif Nielsen.

Men for en sikkerheds skyld bliver der også opført to relæbygninger til det nye anlæg. På den måde bruger Apple både livrem og seler for at imødegå strømsvigt.

Strømforsyningen vil stå klar sidst på året. Hvor meget Apple betaler for at få sit eget højspændingsanlæg er en hemmelighed.

 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.