Jenny var Danmarks første kvindelige kørelærer

100-årige Jenny Fløjgaard har vredet håndtaget i bund på flere motorcykler end de fleste. Hun var nemlig landets første kvindelige kørelærer.

03:23

Det er i dag ikke længere så usædvaligt, at folk bliver hundrede år. Men i bjerringbro bor en helt særlig hundredeårig. Hun var nemlig danmarks første kvindelige kørelærer. Og det på motorcykel. Video: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Jenny Fløjgaard tog en beslutning i 1945, der dengang var noget usædvanlig for kvinder. Hun ville være motorcykel-kørelærer.

Min mand vidste ikke engang, at jeg havde været oppe ved politiet, og søge om at få lov til at oprette en køreskole.

Jenny Fløjgaard

- Jeg havde lyst til det, og min mand vidste ikke engang, at jeg havde været oppe ved politiet og søge om at få lov til at oprette en køreskole, siger Jenny Fløjgaard fra Bjerringbro.

Hun var 28 år dengang, og hun var den første kvinde i Danmark, som ville lære andre at køre motorcykel. Hendes mand, Niels, var en meget rummelig en af slagsen, som ikke satte en kæp i hjulet på Jennys drømme.

- Min mand sagde, hvordan tør du? Det skal jeg nok klare, sagde jeg, for når der er noget, jeg vil, så bliver jeg ved, siger Jenny Fløjgaard. 

Jennys mand, Niels, døde i 1977. De fik ingen børn, men Jenny bor stadig i huset, hvor hun bruger sin tid på kreative gøremål. Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Usædvanlig tilladelse fra politiet

Jenny Fløjgaard kæmpede om kørelæretjansen med et par herrer, som absolut ikke synes, hun passede ind i deres verden. Og helt usædvanligt banede politimyndigheden i Viborg vejen for, at den unge kvinde kunne undervise i motorcykel.

- Så sagde han, at det er ikke dødskørsel, det drejer sig om, og jeg giver ikke den tilladelse, til en person jeg ikke kender, så det bliver dig, der får lov, siger Jenny Fløjgaard. 

Jennys hjem er fyldt med billeder af hende og hendes helt store hobby. Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

  Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

I 1988 stoppede Jenny Fløjgaard som kørelærer. I dag er motorcyklen skiftet ud med en rollator. Men den byttehandel lader hun hellere end gerne gå tilbage. Hun savner nemlig sit tohjulede bekndtskab mere end noget andet.

Hvis du satte en motorcykel her udenfor, så ville jeg starte den og køre med det samme – hvis jeg kunne.

Jenny Fløjgaard

- Hvis du satte en motorcykel her udenfor, så ville jeg starte den og køre med det samme – hvis jeg kunne, siger Jenny Fløjgaard.

I august 2017 blev Danmarks første kvindelige kørelærer 100 år. Men den runde fødselsdag skiftede hun også gerne ud med en anden.

- Jeg tænker, det er træls. Jeg ville gerne være halvtreds igen, siger Jenny Fløjgaard.

Jenny har slet ikke tal på, hvor mange hun har lært at køre på motorcykel – men det er mange. Rigtig mange.

Læs også Nordsmark har klædt mænd på i 108 år