Japanere står i kø for at komme på højskole i Skals

Dansk kunsthåndværk hitter i Japan. Det mærker de på en højskole her i landsdelen, hvor der er venteliste for at få en plads.

Japanerne er vilde med dansk kunsthåndværk, og det kan mærkes på Skals Højskole. Her står japanere ligefrem i kø for at blive undervist.

Tidligere japanske kursister har delt deres positive oplevelser på højskolen, og det har fået flere japanere til at søge i retning af Danmark.

- Det er dejligt at lære ting som håndstrik, broderi, vævning og mange andre forskellige former for håndværk, siger Akane Shinohara, der er i gang med et fem måneder langt ophold på højskolen i Skals.

Japan og Danmark minder om hinanden

quoteJeg tror, det hænger sammen med, at vi har et meget enkelt formsprog.

Helle Mogensen, forstander, Skals - Højskolen for design og håndarbejde

Gennem tiden har kendte designere som Arne Jacobsen og Georg Jensen plantet Danmark solidt på verdenskortet som et land med en stærk designtradition. Og japanerne har altså fundet ud af, at skolen i Skals er et godt sted at lære mere om den danske måde at skabe kunsthåndværk.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at vi har et meget enkelt formsprog. På den måde ligner Japan og og Danmark lidt hinanden, og så alligevel slet ikke, så vi kan lære rigtig meget af hinanden, siger skolens forstander, Helle Mogensen.

En overraskelse for japanerne

Interessen er så stor, at højskolen har været nødt til at oprette en venteliste, fordi der er regler for, hvor mange udenlandske elever en dansk højskole på have.

- Det er jo heller ikke så interessant for dem at komme herop, hvis det er ene japanere, siger Helle Mogensen med et smil.

Lige nu er der syv japanske kursister i Skals, og det høje antal er også kommet bag på dem selv.

- Jeg blev overrasket, da jeg kom hertil, men det er rart at have samlet en flok japanere samlet med danskere, siger Akane Shinohara.

Højskolen arbejder på at arrangere et kursus, som indeholder en tur til Japan. 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.