Japanere besøger Viborg Sygehus: Det her samarbejde er meget vigtigt for os

I disse dage er 33 japanere på beøsøg i landsdelen. Mens vi skal lære af deres teknologier indenfor sundhedsvæsnet, skal de lære om samarbejde og organisering.

Hiroyuki Daida er en af dem, der i disse dage besøger Danmark. I dag gik turen til Viborg Sygehus.
Hiroyuki Daida er en af dem, der i disse dage besøger Danmark. I dag gik turen til Viborg Sygehus.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

33 japanere har siden tirsdag været på besøg i Danmark for at udveksle viden og erfaringer.

For mens japanerne er skarpe på teknologi indenfor sundhedsvæsnet, kan vi danskere noget med at organisere og samarbejde. I dag besøgte de hjerteafdelingen på Viborg Sygehus for at tage ved lære.

- Vi har taget intiativ til at lave et netværk mellem Japan og Danmark indenfor velfærdsteknologi så vi kan udveksle viden og erfaring og så vi kan lave forskning og innovationsprojekter sammen, siger Birthe Dinesen, som er professor i Velfærdsteknologi ved Aalborg Universitet.

Flere af de 33 japanere kommer fra virksomheder, og andre arbejder indenfor forskningsområdet, blandt andet I forskning af telenursing, teletandpleje og forskellige andre teknologiske løsninger.

- I har meget avanceret teknologi på det her område. Og det har vi også. Så hvis vi samarbejder og kombinerer det, vil det blive rigtig godt (oversat), siger Hiroyuki Daida, som er hjertelæge ved Juntendo University i Tokyo.

Hjælper hinanden

På besøget I Danmark har japanerne blandt andet også besøgt Skives Sundhedshus, en fertilitetsklinik og Hospice Limfjord.

Besøget skal ikke kun inspirere japanerne.

- Vi laver udvikling, og vi får gode idéer sammen. Det, synes jeg, er det vigtigste. De vil rigtig gerne samarbejde, og det vil vi også, siger Malene Hollingdal, som er overlæge på Hjerteafdelingen på Viborg Sygehus.

Tilbage I april besøgte sundhedschef Trine Brøcher og leder af Skive Sundhedscenter Marianne Balsby, sammen med flere andre, Japan. Her besøgte de forskellige virksomheder indenfor det sundhedsfaglige og teknologiske område.

Besøgene har allerede ført til konkrete samarbejder med japanske firmaer og en række danske kommuner.

- Japanerne er jo rigtig gode til at udvikle en masse teknologier, som vi nogen gange synes er lidt sjove, men på den anden side er det teknologier, som kan hjælpe os til at flytte patienter i det daglige arbejde med patienter, siger Malene Hollingdal, som er overlæge Hjerteafdelingen på Viborg Sygehus.