Jane leder jubilæumsfestival i Viborg: - Den er vokset betragteligt

Animation er sagen i Viborg. De seneste ti år er det blevet markeret med en festival.

Animation kan noget. Meget, faktisk. I forhold til underholdning, læring og oplysning. 

Det synes ikke bare Jane Lyngbye Hvid Jensen, som er leder af Viborg Animation Festival, men også de mange interesserede, der kommer til den voksende festival, der denne gang har tiårsjubilæum.

- Den er vokset betragteligt, siger lederen og fortsætter:

- Vi begyndte som en børnefilmsfestival i det små, og så har det lige så stille udviklet sig over årene til at favne børnekultur, film- og konkurrenceprogrammer i biografen, kulturspor og så et branchespor med konferencer. Vi favner ret bredt og prøver at ramme både det folkelige og det faglige og nørdede.

- Festivalen er dér, hvor vi åbner op for skolen (The Animation Workshop, red.) og inviterer publikum ind og viser vores passion og faglighed, og hvad det er, vi arbejder med inden for de forskellige grene af animation.

Blandt de begejstrede er 19-årige Nina Ancher Madsen fra Middelfart. Til dagligt går hun på en HF med visuelt fokus i Viborg.

- Jeg synes, det er rigtig sjovt og spændende.

Når hun til sommer bliver færdig, kan det godt være hun tager en pause fra skolebænken. Men så regner hun også med at tage en uddannelse på The Animation Workshop i Viborg.

Borgmester: - Vi er animationshovedstad

Ulrik Wilbek (V) er en begejstret borgmester. Festivalen er vigtig for Viborg.

- Det er en cementering af, at vi er animationshovedstad. I hvert fald i Danmark. Vi synes også, at vi gør det rigtig godt ude i verden.

- I begyndelsen var det måske den skjulte festival. Det er det ikke længere. Interessen er stor.

Og ikke nok med det.

- Der er mange studie- og arbejdspladser i det. Vi bliver brandet rigtig meget. Også ude i Europa og verden, fordi Viborg er kendt som animationsby, afslutter Wilbek.

Sidste år havde festivalen i Viborg cirka 11.000 besøgende.