Ibi-Pippi skal halvandet år bag tremmer: - Jeg fortryder det ikke

Provokunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard har fået halvandet års ubetinget fængsel for hærværket på et af Asger Jorns malerier.

5:38
Ibi-Pippi Orup Hedegaard anker dommen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Retten i Viborg har nu sat punktum i sagen om Ibi-Pippi Orup Hedegaards hærværk af maleriet Den foruroligende ælling på Museum Jorn i Silkeborg. 

Dommeren har besluttet at give provokunstneren halvandets års ubetinget fængsel foruden den millionerstatning, hun allerede har accepteret

- Jeg vidste, det ville have konsekvenser, men jeg havde ikke håbet, at halvandet års ubetinget fængsel var en mulighed, fastslår Ibi-Pippi Orup Hedegaard. 

- Jeg havde forventet, at vi var endt noget lavere, det skal ikke være nogen hemmelighed. 

Ingen formildende omstændigheder

Mens anklageren gik efter halvandet års fængsel, gik forsvarer Mette Grith Stage blot efter et halvt år. 

Retten har lagt vægt på, at der er tale om planlagt og usædvanligt groft hærværk mod en anerkendt museumsgenstand, og at hærværket har medført skade for 1,9 millioner kroner.

- Jeg er selvfølgelig meget tilfreds med den dom, som er kommet, lyder det fra Søren Kløvborg Laustsen, der er specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Retten har ikke fundet grund til at gøre straffen hverken hel eller delvis betinget, selvom Ibi-Pippi Orup Hedegaard ikke tidligere er straffet. 

- I og med at jeg er ustraffet, havde jeg håbet på, at vi kunne ende i et område, der hed en betinget dom. Det er selvfølgelig beklageligt, siger hun. 

14 dage til at betale

Det var tilbage i april sidste år, at Ibi-Pippi Orup Hedegaard besøgte Museum Jorn i Silkeborg for at udøve hærværk på Asger Jorns maleri Den foruroligende ælling. Med lim påsatte hun et billede af sig selv på ællingen, mens hun skrev sit navn med en tusch.

Selv har hun forklaret, at hun blot lavede et nyt værk ud af et eksisterende værk, ligesom Asger Jorn gjorde, da han malede ællingen på det billede, han engang fandt på et loppemarked. 

- Jeg fortryder ikke det, jeg har gjort. Jeg synes faktisk, at dommen i dag er med til at lægge et ekstra lag på værket og gør værket større, siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard. 

Mens kunstneren fra Kjellerup har accepteret bøden på 1.889.350 kroner, vælger hun at anke fængselsdommen til landsretten. 

- Der er ingen tvivl om, at vi anker den. Det kunne ikke være endt værre, siger den nu dømte kunstner.

- Jeg er fortrøstningsfuld omkring, at en højere retsinstans vil komme frem til et andet resultat. 

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har 14 dage til at betale bøden.