I lære som 58-årig: Industrien mangler folk som Rudy Bay

Rudy Bay er 58 år og i fuld gang med en fire-årig uddannelse som industritekniker. Branchen mangler flere som ham, der tør tage springet.

Han er en af Danmarks ældste lærlinge. Til gengæld er han næsten stensikker på at få arbejde bagefter. Selvom Rudy Bay nærmer sig de 60 år, så har han kastet sig ud i fire års uddannelse som industritekniker. 

- Nogle ting er selvfølgelig svære, men det er et spørgsmål om at prøve det igen og igen, fortæller Rudy Bay. 

Jern- og metalvirksomhederne mangler i høj grad industriteknikere, og det fik Rudy Bays nye chef til at ansætte ham, selvom der måske ikke er så mange arbejdsår tilbage i en mand på 58. 

- Jeg havde ikke rigtig noget alternativ. Det var også den bedste, de havde. Så jeg tog en snak med Rudy, og så fandt vi ud af, at det måske var en god idé, at han kom i lære herude ved os, siger Mads Pilgaard, der er fabrikschef ved BM Autoteknik i Møldrup. 

Stod uden arbejde

Efter 36 år i forsvaret stod Rudy Bay pludselig uden arbejde. Hans gamle kontoruddannelse åbnede ingen nye døre, og derfor tog han sidste år fat på fire års uddannelse. 

- Jeg ved jo godt, det bliver sværere og sværere, men det gælder jo bare om at hænge på, siger Rudy Bay. 

Kun få vælger at tage sådan et spring, selvom erhvervslivet sukker efter flere faglærte. 

- Vi er helt sikre på, at der er masse af arbejde og mange muligheder for at få en læreplads - også for dem, der er velvoksne, siger direktør for Mercantech i Viborg, Kristen Holmgaard. 

Alene i jern og metal-industrien vil der inden for få år komme til at mangle 20.000 faglærte.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.