Hvor kommer det fra? Kommune undrer sig over forurenet badevand

I en uge har der været badeforbud ved Hjarbæk Strand. Der er for mange colibakterier i vandet.

Hvis man slår vejen forbi sin foretrukne vejrtjeneste, så vil det gå op for en, at der står sol og varme på programmet de kommende dage. Det plejer jo så at betyde, at mange får lyst til at teste badevandstemperaturen og hoppe en tur i bølgen blå, men det er nok ikke den bedste idé i øjeblikket, hvis man har i sinde at gøre det ved Hjarbæk Strand.

Der er nemlig lige nu badeforbud på grund af for mange colibakterier i vandet, men Viborg Kommune forstår simpelthen ikke, hvor bakterierne kommer fra.

- Vi ved ikke, hvor det stammer fra, og derfor har vi lige nu igangsat kildeopsporing, og vi har taget flere analyser, fortæller Ruslana Gladnyeva, der er badevandsansvarlig i Viborg Kommune.

Onsdag fik kommunens biologer resultatet af nye vandprøver, som viser, at indholdet af colibakterier i vandet ved Hjarbæk Strand er mere end dobbelt så højt som det tilladte. Det kan derfor være sundhedsskadeligt at gå i vandet.

Lidt længere nordpå ved Ulbjerg Klint er der også fundet colibakterier i vandet, som kommunen mener skyldes overløb på det lokale rensningsanlæg. Bakterierne ved Hjarbæk Strandpark er dog et mysterium.

På den nærliggende campingplads ærgrer de sig over, at gæsterne ikke kan benytte fjordens bademuligheder.

- Det er da irriterende, fordi det er fantastisk at give folk den mulighed, at de kan gå ned for at soppe i vandet, og det kan de ikke nu. Det er da ærgerligt, fortæller Lone Gad Rasmussen, der er lejrchef på Hjarbæk Fjord Camping.

Ved Ulbjerg Klint planlægger kommunen at bygge et nyt og større renseanlæg, der kan få bugt med det ekstra spildevand. Ved Hjarbæk Strand skal kommunen i første omgang fundet årsagen til problemet.

I en uge har der været badeforbud ved Hjarbæk Strand. Der er for mange colibakterier i vandet.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Miljø.