Hver tredje dansker er i tvivl - har du taget stilling til organdonation?

En ny undersøgelse kortlægger, hvorfor den sidste tredjedel af danskerne endnu ikke har taget stilling til, om de vil donere deres organer.  

Svend Erik Jensen (th) og Flemming Bæk (th) har ikke taget stilling til organdonation, ligesom hver tredje dansker. Det har Heidi Graversen derimod. Foto: Richard Gaarn Svendsen

Skal jeg donere mine øjne, min lever og mit hjerte? Du har sikkert gjort dig nogle overvejelser omkring organdonation, men du har måske ikke taget endelig stilling endnu. Og du er langt fra den eneste. Hver tredje dansker har nemlig ikke taget stilling til organdonation endnu. 

Det ikke er noget, vi går og tænker over i hverdagen. Det var i hvert fald ikke noget, jeg tænkte over før vi havde det projekt om det i skolen.

Tobias Skov

En ny undersøgelse, som Dansk Center for Organdonation har fået lavet, belyser blandt andet årsagerne til, hvorfor danskerne endnu ikke har taget stilling.

I Viborg møder vi flere midt- og vestjyder, der endnu ikke har taget et aktivt valg om, at de vil donere deres organer. 

Sådan registrerer du dig som organdonor. 

Fra du er 15 år kan du registrere dit valg om organdonation i Organdonorregistret.
 

I registret kan du overordnet vælge, at:

  • sige ja, og give fuld tilladelse til at donere alle dine organer
  • sige ja, og give begrænset tilladelse til at donere de organer, du har sat kryds ved
  • sige ved ikke, og overlade beslutningen til dine pårørende
  • sige nej, og nedlægge forbud mod organdonation

Hvis du vil sige ja til at donere: 
 

Hvis du vil sige ja til at donere dine organer til transplantation, skal du vælge om du vil give fuld eller begrænset tilladelse til at donere dine organer.

Fuld tilladelse betyder, at alle dine organer må bruges til transplantation

Begrænset tilladelse betyder, at kun de organer, du har sat kryds ved, må bruges til transplantation.
 

Når du har valgt, skal du krydse af, om du giver tilladelse til transplantation og forskning eller udelukkende til transplantation.

 

Kilde: www.organdonor.dk

Se mere

- Det har jeg faktisk ikke, svarer Flemming Bæk.

- Det har jeg ikke tænkt på, lyder det fra Svend Erik Jensen.

Undersøgelsen peger på, at tvivlen er den største grund til, at den sidste tredjedel af danskerne endnu ikke har valgt at donere hjerte og lunger væk, den dag de ikke er her længere.

- Den viser, at tvivlen er meget kompleks, og at den i høj grad handler om følelser, siger Julia Andersen Bager, der er AC-fuldmægtig, ved Dansk Center for Organdonation.

Og netop det med følelser og tvivl, mener Flemming Bæk er en af årsagerne til, at mange danskere endnu ikke har gjort op med sig selv, om de vil donere eller ej.

- Jeg tror, det handler om berøringsangst, siger han.

01:24

Julia Andersen Bager, fra Dansk Center for Organdonation fortæller her, om undersøgelsen. 

Luk video

Kræver større fokus

Heller ikke Svend Erik Jensen har besluttet, om andre folk må få hans kropsdele, den dag han ikke selv er her længere. Faktisk har han ikke rigtigt gjort sig de store overvejelser om emnet.

- Jeg tror ikke, at der bliver snakket for meget om det. Det er ikke noget, man går og diskuterer hjemme, siger han. 

Den pointe er Tobias Skov helt enig i. Han har netop valgt at give sine organer væk – kun fordi, der i skolen har været et øget fokus på organdonation.

Den viser, at tvivlen er meget kompleks, og at den i høj grad handler om følelser

Julia Andersen Bager

- Det ikke er noget, vi går og tænker over i hverdagen. Det var i hvert fald ikke noget, jeg tænkte over før vi havde det projekt om det i skolen, siger han. 

- Det var helt sikkert det, der fik mig til at tage stilling til det.

Læs også Automatisk organdonation: Derfor siger Det Etiske Råd nej

Heidi Graversen mistede sin mor til kræft for to år siden. Tabet af moren gjorde, at hun tog stilling. Hun har valgt at donere hele sin krop, og hun tror, at det kræver andre løsninger, hvis flere skal tage aktivt stilling.

- Jeg synes, at man skulle vælge at lave den omvendte og sige, at det er et ’ja’, at man donerer – og så skal man sige ’nej’, hvis man ikke ønsker det, siger hun. 

02:38

Her kan du se hele indslaget om organdonation. 

Luk video