Hun reddede den enøjede kat: Nu vil hun ændre loven

Dyrlæge Lise Svejgaard er en af forslagsstillerne bag et nyt borgerforslag. Forslaget vil gøre øremærkning af katte lovpligtig.

Dyrlæge Lise Svejgaard sammen med katten Lilly. (Tidligere Snuske)
Dyrlæge Lise Svejgaard sammen med katten Lilly. (Tidligere Snuske)
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Et nyt borgerforslag har i skrivende stund 2.096 underskrifter på borgerforslag.dk. Forslaget er blandt andet stille af dyrlæge Lise Svejgaard. Forslaget vil sidestille katte med hunde i forhold til loven. Lise Svejgaard er medstiller af forslaget, fordi hun er led og ked af at aflive herreløse katte, der er så syge og dårlige, at de ikke kan overleve. 

- Jeg kan simpelthen ikke holde det ud, siger Lise Svejgaard.

- Måske var det også derfor, at jeg reddede Lilly. Jeg kan ikke blive ved med at bære at aflive dårlige og syge katte. Sådan skal det ikke være, siger Lise Svejgaard med henvisning til en strid om en kat, som hun tidligere har fået rettens ord for nu er hendes. 

Katten Snuske blev væk fra familien Sørensen fra Stoholm den i maj 2017. 25 dage efter blev den indleveret til dyrlæge Lise Svejgaard - men i dårlig stand. Og derfor ville dyrlægen ikke aflevere katten tilbage til familien og gav i stedet katten navnet Lilly og tog den til sig. 

Sidetstil katten med hunden

- Alle katte skal registreres i eet samlet dansk katteregister.

- Alle katte skal ID-mærkes med chip eller øretatovering senest, når katten er seks måneder.

- Katte, der ikke er mærkede med ID, betegnes som ejerløse

Sådan lyder forslaget i sin enkelhed. 

- Katten er det mest udbredte kæledyr i Danmark i antal. Alligevel er der ingen lov, der beskytter katten. Hesten har en lov. Hunden har en lov. Det er på tide, at katten også får sin egen lov, skriver forslagsstillerne i motivationen for borgerforslaget.

- Det vil betyde, at katten bliver sidestillet med f.eks. hunde. I Danmark har vi samme forhold til katte, som de har til gadehunde i Grækenland, og det er simpelthen ikke godt nok, siger Lise Svejgaard. 

 

Dyrlægen, der til daglige behandler dyr i sin klinik i Viborg, mener, at alt for mange mennesker svigter ansvaret for kattene. Katte kan få tre kuld killinger om året, og når der ikke er nogen krav til f.eks. registrering og neutralisering, er det for let for ejerne, at svigte kattene. 

- Hvis der bliver lavet en lov, hvor man skal tilvælge katten. Hvor man ikke bare får en killing, fordi den er gratis. Hvis der er et ansvar, som følger med, vil vi få nedsat antallet af killinger og katte, der bliver efterladt i papkasser rundt omkring. 

- Vi ser så mange efterladte katte, og de er syge og dårlige og nogle af dem mishandlede. Det er ikke i orden, siger Lise Svejgaard. 

- I dag kan du ikke bare få en hund. Det er lovpligtigt, at de bliver chipmærket indenfor otte uger, og derfor er der ingen - eller kun meget få - hjemløse hunde i Danmark. Det er slet ikke et problem med hunde i Danmark, fordi der er et lovkrav, som folk skal overholde.  

Lise Svejgaard har stillet forslaget på borgerforslag.dk sammen med en gruppe mennesker, som hun beskriver som folk, der "også er glade for katte". Gruppen er først lige begyndt at arbejde målrettet for at få indført en ny kattelovgivning. Borgerforslaget er kun første skridt, siger hun. 

- Vi skal også påvirke de politikere, der vil lytte til os. Det gør vi sideløbende. Dyrlæge foreningen arbejder også på sagen, siger Lise Svejgaard.