Hjerteklinik skruer ned for indlæggelserne til gavn for patienterne

En ny dagklinik på Regionshospitalet Viborg har medført, at to ud af tre hjertepatienter slipper for at blive indlagt.

Torben Olesen fra Rønbjerg er patient på Regionshospitalet Viborg.
Torben Olesen fra Rønbjerg er patient på Regionshospitalet Viborg.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Torben Olesen måtte pludselig afsted til sygehuset onsdag, fordi han efter morgenmaden fik det skidt og oplevede smerter i brystet. Han har før haft problemer med hjertet, og var det samme sket for et år siden, ville han være blevet indlagt.

Men sådan fungerer systemet ikke længere. For et år siden åbnede Region Midtjylland Hjerteafsnittets Dagklinik på Regionshospitalet i Viborg, og det har ændret mange behandlingsforløb - ligesom Torben Olesens forløb i dag.

- Jeg har ikke prøvet det på den her måde før, men jeg håber da, at de kan finde ud af, hvad der er galt, så jeg kan komme hjem igen, siger han.

To ud af tre kommer hjem samme dag

Tidligere blev alle patienter med mistanke om hjerteproblemer indlagt på hjerteafdelingen i Viborg, men dagklinikken har luget gevaldigt ud i indlæggelserne.

Af de knap 700 patienter, der var forbi klinikken det første år, blev to ud af tre enten afsluttet med det samme eller sendt hjem samme dag med en plan for deres videre behandling. Det svarer til 67 procent færre indlæggelser blandt akutte hjertepatienter, uden at det har givet flere genindlæggelser.

Det er en omorganisering i måden at modtage de akutte hjertepatienter på, der har gjort hele forskellen. Nu bliver patienterne hurtigere vurderet af en læge.

- Tidligere var de oftest indlagt natten over, men nu får de hurtigere en afklaring af, om det her kræver indlæggelse, eller om de kan tage hjem igen med en plan for yderligere undersøgelser, siger overlæge Johannes Wilhjelm.

Johannes Wilhjelm, overlæge på Regionshospitalet Viborg.
Johannes Wilhjelm, overlæge på Regionshospitalet Viborg.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Patienter føler sig mindre syge

For patienter som Torben Olesen betyder det helt konkret, at de ikke ryger direkte i hospitalstøj og bliver puttet i en hospitalsseng, og det får mange til at føle sig mindre syge.

- De er rigtig glade for det hurtigere forløb. Patienterne kommer ind i en behagelig stol og bliver undersøgt, mens de sidder i deres civile tøj. Vi taler med dem, og det er stille og roligt. Det betyder, at de ikke føler sig så syge herinde, siger sygeplejerske Lise Dal.

En hospitalsseng koster omkring 8.000 kroner i døgnet, så der er også penge at spare.

- Det sparer en seng om natten, og på den måde kan vi spare på natsygeplejerskerne og derved få flere ressourcer i dagstimerne, hvor der bliver tilset flere patienter. Så det kan både give et bedre forløb, samtidig med at det kan spare noget, siger overlæge Johannes Wilhjelm.

Lise Dal, sygeplejerske på Regionshospitalet Viborg.
Lise Dal, sygeplejerske på Regionshospitalet Viborg.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Ude godt, men hjemme bedst

Efter et par timer på sygehuset kunne Torben Olesen i dag ånde lettet op. Der var intet alvorligt galt med hans hjerte.

- Jeg vil da helst hjem, for man har det bedst hjemme. Det har man da. Og hvis man kan undgå nogle unødige indlæggelser er det da godt, siger han.

Historien fra hjerteafdelingen er blot seneste eksempel på, at sygehusene finder ud af klare flere og flere patienter ambulant.

- Jeg tror ikke, vi har udtømt den udvikling. Den tror jeg vil fortsætte. Men selvfølgelig skal der stadig være plads til de tungere patienter og dem, der ikke kan klare sig derhjemme, så de stadig kan blive indlagt. Så det er en balance, hvor vi må tage et lille skridt ad gangen, siger overlæge

2:46
En ny dagklinik på Regionshospitalet Viborg betyder, at to ud af tre hjertepatienter slipper for at blive indlagt.