Historisk høje priser: Svineproducenter jubler

Landsdelens svineproducenter får lige nu historisk høje priser for de dyr, de sender til slagtning. I dag steg prisen for et kilo svinekød til 12,80 kroner.

Den enes død - den andens brød. Det er lige nu tilfældet for danske svinerproducenter. Asien kæmper med svinepest, og derfor er svinenoteringen rekordhøj. I dag steg prisen for et kilo svinekød til 12,80 kroner. Det er over fire kroner mere end sidste år, hvor prisen var nede på 8,30 kroner.

- Det er bare armene helt op over hovedet. Det er helt kanon, siger Andreas Hartvigsen, der er svineproducent I Vejrumbro.

I foråret overtog han bedriften fra sin far, og den gode start er vigtig for landmanden.

- Det kan sådan set bane vejen for hele min karriere som landmand at se det, vi gør lige nu, siger Andreas Hartvigsen.

Vedvarende gode priser

Vi skal helt tilbage til 2001 for at finde en pris, der var højere end den, der tikkede ind idag. Dengang hed prisen 13 kroner. Derfor er denne slags priser også meget usædvanlige.

quoteDet kan sådan set bane vejen for hele min karriere som landmand at se det, vi gør lige nu.

Andreas Hartvigsen, svineproducent, Vejrumbro

- Det er meget, meget sjældent, at vi når op på de her niveauer, og når vi er her, er det som regel en meget kort fornøjelse, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef ved SEGES.

For kun et år siden var svineproducenterne i krise, og her tabte de penge på hver eneste gris. Grundet svinepesten i Asien, som har resulteret i nedslagtning af rigtig mange svin, er efterspørgslen skudt i vejret. En efterspørgsel som formentlig ikke lige sådan forsvinder fra den ene dag til den anden.

- Vi forventer, at de høje priser varer i hvert fald 1-2 år endnu, og det er væsentligt længere end normalt, når vi ser de høje priser, siger Klaus Kaiser.

Den kan slå os ihjel

Landsdelens svineproducenter er glade, men de har også en bekymring siddende bagerst i hovedet.  

- Vi skal passe på den der sygdom, for det er den, der redder os lige nu, men det er også den, der kan slå os ihjel, siger Andreas Hartvigsen.

Afrikansk svinepest er en smitsom og dødelig virus-sygdom hos svin og vildsvin, men den er ufarlig for mennesker.

Svineproducenterne får lige nu historisk høje priser for de dyr de sender til slagtning.