Herpesudbrud på stald nær Viborg: Tre heste er døde

Resten af hestene på stalden bliver i øjeblikket overværet af dyrlæger, mens ejerne håber på, at virussen ikke spreder sig yderligere.

På et privat opstaldningssted på Romlundvej uden for Viborg har en virusinfektion med hesteherpes spredt sig. Det er allerede gået ud over tre heste på stedet, som har mistet livet, skriver Ridehesten.dk.

– Situationen er dybt tragisk og meget hård ved os. Vi står med tre hesteejere, der har mistet deres elskede heste og lige nu forsøger vi alt hvad vi kan for, at vi ikke skal miste flere, siger Tine Rytter, som er datter af stedets ejere, Lene og Erland Pedersen, til mediet.

I starten af ugen fik flere af hestene feber, og familien satte gang i prøvetagning blandt hestene i staldafsnittet, ligesom der blev lukket for udefrakommende.

Sidst på ugen lagde tre af hestene sig ned, og efter forsøg på behandling måtte de aflive hestene inden for et døgn.

Der var på det tidspunkt ikke kommet svar på prøverne. men det er siden bekræftet, at der var tale om herpesvirus 1, skriver Ridehesten.com.

Heste konstant overværet af dyrlæger

Hesteherpes findes både i en type 1 og en type 4. Type 1 starter oftest som en luftvejsinfektion og forårsager blandt andet feber, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper.

Tine Rytter har også en fysisk rideudstyrsbutik på samme adresse, som også er lukket for at minimere risikoen for smittespredning.

Siden smitteudbruddet blev der taget alle de nødvendige midler i brug i form af behandling, isolation og rengøring, siger Tine Rytter til Ridehesten.com. Hestene er desuden overvåget af dyrlæger, fortæller hun.

- Vi har arbejdet på højtryk både nat og dag for at redde hestene og gør selvfølgelig alt, vi kan, for at begrænse smitteudbruddet, siger hun i artiklen.

I marts sidste år spredte hestevirus sig også i landsdelen, da et stutteri i Thy blev ramt. På Katrinelund på Mors holdt de vejret i frygt for, at virussen skulle sprede sig til deres hingstestation. Se mere i indslaget her:

2:28
Ib Kirk er ejer af hingstestationen Katrinelund på Mors. Her har de ikke været ramt af hesteherpes, men for nylig kom smitten pludselig meget tæt på.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST