Helle kan ikke få medicinsk cannabis trods smerter: - Det er ikke rimeligt

Sclerose-ramte Helle Wolf kan ikke få medicinsk cannabis på trods af ny forsøgsordning. Lægerne arbejder imod ordningen, lyder det fra Scleroseforeningen.

Smerter er dagligt en stor kamp for Helle Wolf fra Viborg. Hun er nemlig ramt af sclerose.

Derfor havde hun set frem til den nye forsøgsordning, hvor patienter lovligt kan få medicinsk cannabis. En ordning, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Men i fredags blev hun mødt med et nej, da hun henvendte sig på Regionshospitalet i Viborg med håbet om at kunne modtage lindrende cannabisolie.

Ifølge Helle Wolf fordi lægerne på afdelingen i fællesskab havde besluttet sig for ikke at udskrive den medicinske cannabis til patienterne.

- Der var ikke noget at misforstå, siger Helle Wolf.

- Jeg var jo næsten klar over, at det ville være den holdning, de havde. Men jeg synes det er forkert, at regeringen siger, det er frigivet, når man ikke kan få det.

 Lægefaglig direktør: Ikke truffet en kollektiv beslutning

Den historie kan lægefaglig direktør hos Hospitalsenhed Midt, Michael Bräuner Schmidt, ikke genkende. Han mener ikke, at lægerne i Viborg har truffet en beslutning om at modarbejde forsøgsordningen.

quoteJeg synes ikke, det er rimeligt, at jeg skal kæmpe både med sygdommen og systemet. Jeg har ikke kræfterne til det.

Helle Wolf, sclerose-patient, Viborg

- Nej, det er ikke truffet en kollektiv beslutning om, at vi ikke anvender medicinsk cannabis.

- Jeg ved ikke, hvordan den enkelte læge forholder sig til det, men den her forsøgsordning på fire år gør, at alle bliver nødt til at forholde sig til det, siger Michael Bräuner Schmidt.

Scleroseforeningen: Ordningen skriger på hjælp fra lægerne

Ifølge direktøren for Scleroseforeningen, Klaus Høm, har cannabis-ordningen fået en hård start, fordi mange læger af principielle grunde ikke ønsker at hjælpe forsøget på vej.

- Det er nedslående.

- Man går ikke ind og foretager en individuel vurdering af den enkelte patient. Der bliver bare sagt nej, og det er jo at lukke døren for patienter, som er alvorligt syge.  Jeg er overrasket over modstanden.

- Mit budskab til lægerne er, at de skal lade patienterne gå forud for principper. Den her forsøgsordning skriger på hjælp fra lægerne, siger Klaus Høm.

Sundhedsministeren: Rigtig ærgerligt

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forventer, at lægerne vil begynde at sætte sig ind i ordningen. Hun beklager samtidig, at projektet er kommet skidt fra start.

quoteDet vil betyde helt vildt meget for mig at få det, fordi jeg har problemer med funktionerne i min krop.

Helle Wolf, sclerose-patient, Viborg

- Det er rigtig ærgerligt.

- Lægemiddelstyrelsen har lavet en vejledning på området. Herunder smertepatienter som ikke får gavn af almindelig medicin. Vi kan se, der er evidens for, at nogle kan have gavn af medicinsk cannabis, så det har jeg en forventning om, at lægerne forholder sig til, siger Ellen Tran Nørby.

- Det er ikke rimeligt

Tilbage sidder Helle Wolf tilbage med en tom fornemmelse i kroppen efter afslaget, fordi hun ved, at medicinen vil kunne forbedre hendes livskvalitet.

- Det vil betyde helt vildt meget for mig at få det, fordi jeg har problemer med funktionerne i min krop. Bare det at kunne slappe af, siger Helle Wolf.

- Jeg vil kunne sove om natten. Jeg kan slippe for en masse andet medicin. Blandt andet sovemedicin. Så det vil betyde meget for min hverdag.

Selvom Helle Wolf tidligere, med succes, har benyttet sig af ulovlig cannabisolie, så vil hun ikke længere købe medicinen illegalt. Der er nemlig stor skam forbundet med de ulovlige handler.

- Det er let at gøre, men det er jo ulovligt. Det kan ikke blive ved med at køre sådan. Det er også flovt at fortælle om.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at jeg skal kæmpe både med sygdommen og systemet. Jeg har ikke kræfterne til det.

Hvad vil du gøre nu?

- Jeg ved ikke, hvad jeg vil gøre nu. Det er hårdt at skulle vente så længe på, at det kan blive et ja, siger Helle Wolf.

Scleroseforeningen oplyser, at der ikke er et eneste af deres medlemmer, der har fået udskrevet medicinsk cannabis siden ordningen trådte i kraft.