Have-had vendt til have-romantik på gård fra 1864

Da parret købte den gamle gård, var han ikke vild med havearbejdet. Det var hun. Nu har de igen fundet fælles kærlighed.

Kærligheden kan føre til alt – for eksempel en have på størrelse med ni parcelhusgrunde.

Det har det gjort for Jette og Brian Falckenberg, der bor på gården Alleenlund lidt uden for Rødkærsbro.

For ti år siden faldt det nyforelskede par for gården med 8000 kvadratmeter jord til. Alleenlund er bygget i 1864, og de mange hektar kunne i princippet have udløst en krig mellem parret.

Hun elsker havearbejde, og han bryder sig ikke om det – det gjorde han i hvert fald ikke dengang.

- Haven har aldrig haft min interesse. I den, jeg havde før, var der kun græs og kanter, der skulle klippes og trimmes, fortæller Brian Falckenberg.

Så meningen var, at Jette skulle have en stor have og Brian et stort værksted.

Omvendt til have-romantiker

Men hen ad vejen er Brians have-aversion vendt til glæde og kreativitet. Det har faktisk vist sig, at han har gået rundt med et skjult pynte-gen.

Han tilstår gerne, at han er blevet omvendt og kalder i dag sig selv for en have-romantiker.

- Det er mig, der pynter og laver det sidste med grene, pinde og sten på tværs, for eksempel ved vores regnvands-å og -sø.  Haven er blevet vores fælles kærlighedsprojekt, fortæller Brian Falckenberg.

På ti år har parret forvandlet ingenting – nogle græsarealer – til en frodig og uhøjtidelig have med snoede stier, lysthus, to drivhuse, tre søer, frugthave og højbede.

Lige nu er de i gang med et nyt projekt i bunden af haven nede ved bistaderne. Det er en såkaldt stubhave.

- Vi er faldet for den gamle engelske tradition, hvor man bare lader døde træer ligge og stubbene får lov til at gro til med bregner, svampe og mos. Så tilfører vi lidt sten, og det bliver så godt for insekterne, fortæller Jette Falckenberg.

Hun tilføjer, at fem minutters til overs hos dem er farligt. Så kan de nemlig ikke lade være med at finde på nye ideer.

Datoen den 16. bliver fejret i hver måned. De blev kærester og gift på den dato, og nu markerer de altid den 16. dag i hver måned med små gaver til hinanden.

Ofte er det en ny lille plante.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Natur.