Har svært ved at gå i skole: Nu har de fået en særlig elevplads

Selvom det kan være svært at komme igennem skolen, så kan der alligevel være håb.

Natasha Notler og Charlotte Stenmann Søndergaard i deres nye t-shirts.
Natasha Notler og Charlotte Stenmann Søndergaard i deres nye t-shirts.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Det er en stor dag for Natasha Notler og Charlotte Stenmann Søndergaard, for de er startet som elever hos Skelhøje Købmandsgaard. Det lå ellers ikke lige i kortene hos de to 19-årige kvinder.

De er blevet elever gennem en nyoprettet uddannelse, der har fokus på unge med særlige behov, der gør det svært for dem at gennemføre en uddannelse på almindelig vis.

- Jeg har altid gerne ville være noget indenfor butikker, så det er spændende for mig at komme herud, siger Natasha Notler glad.

- Når man ikke har en afgangseksamen, så er det svært at komme ind på en uddannelse, tilføjer Charlotte Stenmann Søndergaard.

Butik med plads

Hvert år er der cirka fyrre til halvtreds unge i Viborg Kommune, der har behov for særlige hensyn, når de skal tage en uddannelse.

De kan for eksempel gå på skolen Havredal Praktiske Uddannelser. Her er det nyt, at eleverne nu kan få en elevplads i en butik.

- Vi har erfaret, at hvis man tager udgangspunkt i en autentisk praksis, så føler de unge sig nødvendige, og det er egentligt det, vi vil forsøge at overføre til en butiksmedhjælperuddannelse, fortæller Poul Erik Clausen, der er forstander for Havredal Praktiske Uddannelser, og tilføjer:

- Vi er sat i verden for at hjælpe nogle af dem, der ikke kan tage en uddannelse i det ordinære uddannelsessystem.

Butikken trådte til

Skelhøje Købmandsgaard er glad for samarbejdet og føler sig klar til at tage imod de to nye elever.

- Vi startede på ny for fire år siden, og der bestemte vi os for, at det skulle være en socialøkonomisk butik. Det vil sige, vi har syv i flexjob, og på den måde så passer det fantastisk godt ind i vores koncept, at vi får de her elever, siger Knud Gaarn-Larsen, der er formand for Skelhøje Købmandsgaard,

Det er den slags samarbejder, so Poul Erik Clausen er glad for.

- Hele erhvervslivet må gerne tænke med i forhold til at hjælpe den gruppe af unge, som ikke bare har let ved at klare sig i det ordinære uddannelsessystem, for de kan gøre en kæmpe forskel for at få dem ud på arbejdsmarkedet, siger han.