Handicappede samler affald: - Det giver dem livsglæde

Nogle udviklingshæmmede fra Viborg rydder frivilligt op i skovene. Det giver dem livsglæde, og de føler, de gør en forskel, siger socialpædagog.

Jakob Quaade elsker at gå ture og samle skrald op med sin gribetang.
Jakob Quaade elsker at gå ture og samle skrald op med sin gribetang.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Der er rigtig mange cigaretskodder, pantflasker og andet skrald i de danske skove. Det gør Jakob Quaade og nogle af hans kammerater noget ved i Viborg. 

Jakob Quaade er afsted med nogle andre udviklingshæmmede brugere fra Aktivitetscenter Skriversvej, og målet er at have det sjovt og få samlet noget affald, så skovene ser mere rene ud. 

Det giver de handicappede rigtigt meget at have et formål, mener socialpædagog i Viborg Kommune, Ivan Bødker. 

- Det giver dem livsglæde, det giver dem kvalitet i hverdagen. Vi går alle og hygger os, siger socialpædagogen.

Det kan Jakob Quaade også godt genkende. Han nyder at få gået ture og at få samlet affald op med 'snapperen', som han kalder gribetangen. 

- Det er superfedt. Det er fedt at samle dåser, papirer og smøger op, siger Jakob Quaade. 

Middag og fredagskage

Ivan Bødker fra Viborg Kommune mener ikke, at det er at udnytte de unge handicappede. 

- Jeg synes overhovedet ikke, at de bliver udnyttet. De nyder det jo. Vi får også goder ud af det, for vi samler jo også pantflasker, så vi køber også en kage en gang i mellem, siger Ivan Bødker. 

Den lille gruppe er ude og samle skrald og pant ind to gange om ugen, men de hygger sig generelt set også meget i gruppen med andre ting end at samle affald.

- Hver fredag får vi en fredagskage, inden vi går på weekend, og den sidste onsdag i måneden tager vi ud og spiser med gruppen, siger Ivan Bødker.

En win-win situation

Affaldsindsamlingen er frivillig, men de unge mennesker er rigtigt glade for at gøre det. Det hjælper også på andre måder, for hvis ikke de får brugt deres energi, kan det have konsekvenser.

- Hvis ikke vi gjorde det her, og de bare sad på deres værelse hele dagen, så ville alternativet være, at de havde udadreagerende adfærd. Det har vi set før i tiden. På denne måde får man brugt overskudsenergien, så de ikke går i totterne på hinanden eller personalet, siger socialpædagogen fra Viborg Kommune. 

Skovfogeden i Naturstyrelsen Kronjylland mener, at det er rigtigt dejligt, at de unge mennesker kommer ud og rydder op. Faktisk mener han, at det bliver gjort bedre, end da de selv prøvede det. 

- Det er en win-win situation. Vi får lavet noget, som vi ellers ikke har råd til mere, og i det her tilfælde får vi det ordnet bedre, end vi selv kunne magte, siger Steen Bonde Rasmussen. 

Ivan Bødker har haft udviklingshæmmede ude og samle affald i skovene i fire år.