Han landede et svævefly på søen: Følte vi var i en ubåd

En undervisningstime udviklede sig søndag dramatisk for en instruktør og hans 14-årige elev i Viborg.

Niels Ebbe Gjørup fra Viborg Svæveflyveklub har været svæveflyinstruktør siden 1982.

Men søndag eftermiddag oplevede han noget, han aldrig har prøvet før. Sammen med en 14-årig elev måtte han nødlande på Vedsø syd for Viborg, fordi det fly, der skulle trække svæveflyet op, pludselig fik motorproblemer.

- Flyet stoppede ganske hurtigt op, da vi ramte vandet. Næsen kom under vandet, så et øjeblik følte vi, at vi sejlede i en undervandsbåd, fortæller han.

Både han og eleven slap uskadte fra den usædvanlige oplevelse, selv om der hurtigt fossede vand ind i svæveflyet. De blev reddet i land af en nabo til søen, der hentede dem i en robåd. Den erfarne instruktør har svært ved at sætte ord på oplevelsen, fordi det hele gik så hurtigt.

- Fra vi rullede på jorden, og alt var normalt, til vi stod i søen, gik der omkring et minut. Så det var en meget intensiv oplevelse.

Gjørup tog selv dette foto af svæveflyet efter at han og eleven var blevet samlet op af en mand, der bor ved søen
Gjørup tog selv dette foto af svæveflyet efter at han og eleven var blevet samlet op af en mand, der bor ved søen
Foto: Niels Ebbe Gjørup

- Der kom en masse vand ind i hovedet på os på et splitsekund, men kort efter indfandt roen sig. Flyet flød på overfladen, og selv om jeg godt kunne fornemme, at det var ved at synke, havde jeg en vis tillid til, at konstruktionen kunne holde os flydende i nogle minutter.

Voldsom opbremsning 

Svæveflyet befandt sig i 40-50 meters højde, da trækflyet fik motorproblemer. Og Gjørup var ikke i tvivl om, hvordan nødsituationen skulle løses.

- Der var en eneste landingsmulighed foran os, og det var søen. Jeg havde masser af tid til at forlige mig med tanken. Det sagde jeg også til eleven: Lige om lidt bliver vi våde. Det tog vi med ophøjet ro, for vi vidste, hvad der skulle gøres. Vi ville lande ud for bredden, hvor vanddybden ikke var så stor. 

- Jeg landede, som om det var en normal landing på flyvepladsen. Det fandt jeg så ud af, at det var det ikke i samme øjeblik, vi rørte vandet. Opbremsningen blev temmelig voldsom, siger Niels Ebbe Gjørup.

Det lykkedes piloten i trækflyet at nødlande på flyvepladsen. Han kom ikke noget til.

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sport.