Hærvejen hitter: Skal være Nordeuropas Camino

Flere kommuner og Nordea-fonden er gået sammen om at gøre Hærvejen til Nordeuropas førende vandre- og cykelrute.

Hærvejen er populær som aldrig før. Nu vil 12 kommuner gøre den til Nordeuropas største.
Hærvejen er populær som aldrig før. Nu vil 12 kommuner gøre den til Nordeuropas største.
Foto: Sean Kelly Christensen

Du har formentlig hørt om Caminoen - den berømte og populære pilgrimsvandrerute til den spanske by Santiago de Compostela.

Og selvom Hærvejen måske ikke har den samme religiøse betydning, så forsøger 12 kommuner sammen med Nordea-fonden at udnytte, at det er populært som aldrig før at snørre vandrestøvlerne eller sætte sig i cykelsadlen for at tilbagelægge kilometer i naturen. Lige nu er de mange aktører i gang med et såkaldt forprojekt, hvor de undersøger Hærvejens mange muligheder. 

- Jo flere kommuner, der er med, og jo mere man bakker op, jo stærkere bliver forprojektet og jo mere sandsynligt er det, at vi kan lave et projekt, som rent faktisk også bliver til noget, siger Ib Lauritsen (V), borgmester i Ikast- Brande Kommune, der sammen med Viborg Kommune bakker økonomisk op om projektet. 

Nordea-fonden har også doneret 915.000 kroner til det etårige forprojekt, der skal munde ud i en samlet plan for, hvordan Hærvejen bliver det mest markante af sin art i Nordeuropa og sætte rammerne for, hvordan udviklingsprojektet over de efterfølgende fire til fem år skal foldes ud.

- Hærvejen har potentialet til at blive en af Europas bedste natur- og oplevelsesruter. Vi håber, at borgere, lodsejere, erhverv med videre langs Hærvejens 500 kilometer alle vil bidrage til at forbedre og kvalificere planerne for udviklingen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Silkeborg ikke med endnu

Foruden Ikast-Brande og Viborg Kommuner løber Hærvejen også igennem Silkeborg Kommune. Men her har de, på trods af at kommunen bryster sig af at være Danmarks Outdoor Hovedstad, indtil videre ikke tilsluttet sig projektet.  

- Det er vores lokale visit-organisation, der har taget den beslutning, og siger - de synes ikke, at det giver værdi nok at være med i det her. Det er en fair beslutning, som de har taget, som jeg ikke vil anfægte. Jeg siger bare, at for mig som borgmester betyder det noget, at Silkeborg er med i et fællesskab, siger Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune.  

Han vil nu undersøge, om ikke kommunen skal være med i næste ombæring af projektet.

- Næste gang, der er mulighed for at komme med i den her gruppe og pulje, så garanterer jeg, at vi er med, fastslår borgmesteren.  

Han har ved selvsyn konstateret, at vandreruten er populær som aldrig før. 

- Jeg bor selv op ad Hærvejen og kan se, at der er en fordobling eller mangedobling på bare fem år, så jeg oplever klart, at folk har taget det til sig, siger Steen Vindum. 

Også borgmesteren i Ikast-Brande er ikke i tvivl om, at pengene er godt givet ud. 

- Det kan jo bidrage med, at der faktisk kommer mennesker, som siger, at det vil vi gerne opleve. Vi får jo mere og mere af den her type turisme, hvor man skal ud at cykle, løbe og gå, fastslår han.  

I løbet af sommeren vil Destination Hærvejen sætte tællere op, som skal registrere, hvor mange der går langs Hærvejen. 

Mød nogle af dem, der går langs Hærvejen denne sommer i indslaget herunder:

2:31
Hærvejen skal være Nordeuropas førende vandredestination. To kommuner i landsdelen er med i projektet Destination Hærvejen - nu følger Silkeborg som sidste kommune trop.