Hård kritik af ny aftale: Handicappede og udsatte bliver taberne

Danske Handicaporganisationer og Viborgs borgmester er skuffede over den nye aftale om kommunernes økonomi.

2:13
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede den nye aftale tirsdag aften.
Foto: TV 2

Smilene var brede, da forhandlere fra regeringen og kommunerne tirsdag aften præsenterede en ny aftale om kommunernes økonomi.

Men der er intet at grine af. Tværtimod er der er tale om en aftale, hvor samfundets mest sårbare i form af handicappede og udsatte står tilbage som tabere, lyder kritikken fra flere sider dagen derpå.

- Jeg har været fortaler for, at vi skulle have det specialiserede socialområde med som det overordnede tema i budgetforhandlingerne. At der så overhovedet ikke har været forhandlet om det, og der er kommet nul kroner ud af det, er utroligt skuffende, siger formanden for kommunernes socialudvalg, Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V).

Formanden for Danske Handicaporganisationer i Viborg Kommune, Thorben Koed Thomsen, er lige så hård i sin kritik. Han peger på, at der de kommende år bliver flere, der har brug for hjælp inden for velfærdsområdet - og dermed færre penge til den enkelte.

- Det er en sort dag, og det er for mig uforståeligt, at kommunerne siger ja til aftalen. Kommunerne var mødt op med et krav om 5,1 milliard kroner fordelt over tre år til det her område, og nu går de derfra med ingenting. Det forstår jeg ikke. De skulle have afvist aftalen, siger han.

Frygter besparelser

Samlet betyder aftalen, at kommunerne får et løft på 1,4 milliarder kroner, men handicaporganisationen frygter, at deres medlemmer i det kommende år bliver ramt af flere besparelser, og det er ifølge Ulrik Wilbek ikke et usandsynligt scenarie.

Han peger på, at familieområdet i Viborg Kommune er underbudgetteret med 40 millioner kroner og socialområdet med 20 millioner.

- Så vi kommer til at finde ud af, hvad er det, der eventuelt skal skæres ned på. Det kan være, at det bliver på socialområdet eller på anbringelsesområdet. Men det kan også være ældre eller skoler. Vi skal jo finde pengene et eller andet sted, siger Ulrik Wilbek.

Da finansminister Nicolai Wammen tirsdag aften præsenterede aftalen, blev han af pressen direkte spurgt, hvorfor der ikke var plads til et løft på det sociale område. 

Han svarede ikke direkte på spørgsmålet, men han understregede, at aftalen samlet giver et markant løft af kommunernes økonomi. 

- Vi har altså givet et solidt grundlag for kommunerne, men man må også bare sige, at der er nogle udfordringer. Vi har skullet håndtere corona, og vi går også ind og dækker kommunernes ekstraudgifter, og derfor har vi også måttet sige, at det løft, vi kan give i år, er en lille smule mindre end sidste år. Sidste år var stigningen på 1,5 milliarder. I år er den så på 1,4, sagde Nicolai Wammen.