Gymnasieelever efter OK-aftale: Nu bliver vi studenter

Sent i aftes faldt aftalen for 180.000 statsansatte på plads i Forligsinstitutionen. Det giver lettelse hos blandt andre gymnasieelever i Viborg.

Britt Øster går i 3.g på Viborg Katedralskole. Hun er lettet over, at en konflikt ikke længere truer hendes studentereksamener.
Britt Øster går i 3.g på Viborg Katedralskole. Hun er lettet over, at en konflikt ikke længere truer hendes studentereksamener.
Foto: Svend-Vilhelm Ravnkilde Mikkelsen, TV MIDTVEST

Sent i aftes faldt aftalen for 180.000 statsansatte på plads i Forligsinstitutionen. Nogle af dem, der havde meget på spil var blandt andet gymnasielærere og -elever, som risikerede en kuldsejlet eksamensperiode med aflysninger på grund af en lockout.

På kollegiet ved Viborg Katedralskole var flere af de unge gymnasieelever derfor lettede over, at konflikten nu er afblæst.

- Det giver lidt mere ro på. For det har været meget uvist, hvad der ville ske med vores eksamener, hvis der var kommet konflikt. Det var rigtig træls, siger Britt Øster, der går i 3.g på Viborg Katedralskole. 

Læseferie forude

Hun og hendes klassekammerater har i månedsvis frygtet, at deres studentereksamener ville være blevet aflyst af en konflikt. 

- Jeg synes, det er vildt dejligt, at konflikten er afblæst. Det har givet ro, at vi nu ved, at vi ikke skal til at have eksamener i sommerferien, siger Trine Nyborg, der nu ser frem til at blive student som planlagt. 

Gymnasieeleverne går nu som planlagt på læseferie, så de kan være velforberedte på deres eksamener i begyndelsen af juni. 

- Nu skal der terpes og det sidste krudt skal bruges, siger Silas Moody, der nu altså som planlagt kan se frem til at blive student fra Viborg Katedralskole til sommer.

Gymnasielærer: Okay resultat

Og også blandt gymnasielærerne er et forlig og en overenskomstaftale længe ventet. 

Og derfor er det da også en både glad og lettet gymnasielærer og tillidsmand på Viborg Katedralskole, Claus Dithmer, vi mødte i dag.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at det ikke ender i konflikt, selvom vi var parat til det. Og når man ser på resultatet, så er det et okay resultat. Der er ting, vi har opnået, som er vigtige for os – og så er der noget, vi ikke har nået – men samlet set, synes jeg, det er okay, siger han.

Det er især lønrammen og udsigten til lønstigninger på 8,1 procent samt den sikrede, betalte frokostpause, der vækker glæde.

- Jeg har ikke helt regnet på, hvad lønstigningen kommer til at betyde i kroner og ører. Men jeg tror, det er lidt mere, end hvad man plejer at få ved en overenskomstaftale.

Lettet sognepræst

Også i Guds eget hus er der lettelse over, at en konflikt ikke længere hænger som en truende, sort sky over 

Folkekirken. Her ville en konflikt nemlig have kunne betyde aflyste konfirmationer, bryllupper og begravelser.

Else Kruse Schleef, der er sognepræst i Vestervang Kirke i Viborg, er glad for, at hun ikke skal aflyse konfirmationer, bryllupper og begravelser på grund af en konflikt.
Else Kruse Schleef, der er sognepræst i Vestervang Kirke i Viborg, er glad for, at hun ikke skal aflyse konfirmationer, bryllupper og begravelser på grund af en konflikt.
Foto: Svend-Vilhelm Ravnkilde Mikkelsen, TV MIDTVEST

Selvom præsterne ikke nødvendigvis ville være lockoutet, så ville kirker landet over nemlig have stået uden kordegne, gravere og organister. Derfor er der også lettelse hos Else Kruse Schleef, der er sognepræst i Vestervang Kirke i Viborg. 

- Det er en stor lettelse, at vi slipper for en konflikt også i Folkekirken. Og det fine ved det her forlig er jo, at det er kommet på plads, fordi folk har stået sammen. Og den proces har også været god for præsterne, at vi har haft et fællesskab med de andre fagforbund, siger Else Kruse Schleef, der er sognepræst i Vestervang Kirke i Viborg.