Gymnasieelever bygger første fusionsreaktor i Norden

Elever og deres lærer i en særlig talentklasse i fysik på Viborg Tekniske Gymnasium har bygget den første fusionsreaktor i Norden. Projektet har taget et år.

Fusion Vibprg

Torsdag kulminerede et fysik-projekt i Viborg. Gennem det seneste år har en gruppe gymnasieelever og deres lærer fra den særlige talentklasse i fysik på Viborg Tekniske Gymnasium eksperimenteret med at bygge en såkaldt fusionsreaktor. Langt om længe blev den så tændt - og det med succes.

Fusionsreaktoren fungerer på den måde, at brintatomer smelter sammen og danner helium. Det udløser store mængder energi, blandt andet varme, og det er den samme proces, der foregår på solen. Projektet vækker begejstring blandt eleverne.

- Det er helt vildt stort, fordi det er den første i Danmark, ja faktisk i hele norden, og det er en fantastisk mulighed for os at have fået lov til at være med til det her, siger Signe Gejr Korup, elev på Viborg Tekniske Gymnasium.

Drivkraft i projektet har været klassen fysiklærer, der har en fortid som forsker på Oslo Universitet. Han har vist eleverne vejen mod fremtidens energikilde.

- Det store perspektiv ved fusion er, at det vil være en ren energikilde med ubegrænset energi, forklarer Bernhard Lind Schistad, lærer på Viborg Tekniske Gymnasium, om fordelen ved en fusionsreaktor.

I princippet skal der blot bruges vand fra verdenshavene, men problemet er, at det er så svært at styre processen.

- Man kan jo læse i en bog, at den her proces sker på solen, og nu har vi også mulighed for at illustrere, at processen sker. Det er jo meget spændende, siger Rasmus Barrett, elev på Viborg Tekniske Gymnasium. 

3:51
Historisk øjeblik i Viborg, da gymnasieklasse startede sin egen reaktor.