Grundfos får millionbøde efter dødsfald

Den danske pumpekoncern overtrådte flere sikkerhedsregler, da 19-årig lærling omkom efter ulykke på fabrik i England.

Grundfos er blevet idømt en bøde på 3,1 millioner kroner af det britiske arbejdstilsyn, Health and Safety Executive (HSE). Det skriver Fagbladet 3F.

Det sker efter en ulykke, der kostede en 19-årig lærling livet på pumpekoncernens fabrik i den engelske by Windsor i marts 2009. Grundfos skal desuden betale sagens omkostninger på 1,2 millioner kroner.

Arbejdstilsynet retter en hård kritik af den danske virksomhed.

- Denne tragiske hændelse kunne og skulle være undgået. Grundfos' manglende risikovurdering af elektriske test førte til usikkert systemarbejde. Uddannelse og tilsyn var klart utilstrækkeligt, siger Paul Williams, inspektør i HSE.

Frygtelig kede af ulykken

19-årige Jake Herring døde efter en ulykke ved arbejdet med at teste et elektrisk kontrolpanel, der ikke var beskyttet godt nok. Der var ikke lagt nogen formel uddannelsesplan for ham, og han var uden opsyn, da ulykken indtraf, oplyser det britiske arbejdstilsyn.

- Vi har været frygtelig kede af ulykken, der også bundede i brud på interne regler. Vi har været i dialog med myndighederne om, hvordan vi kunne rette op på sikkerheden, som vi går meget op i. Det betyder, at vi normalt har meget få ulykker, hvilket retten også var opmærksom på, siger Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos.

Grundfos har erklæret sig skyldig i to anklager om brud på arbejdsmiljølovgivningen og accepterede bøden i retten i Reading.

Grundfos' montageenhed i Windsor blev lukket senere i 2009.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.