Grundfos-direktør: Bjerringbro er stadig basen om 25 år

I dag fylder Grundfos 75 år, men jubilæet kan ikke fejres på grund af corona. Og den verdensomspændende virus har også sat den hæderkronede pumpefabrik under pres.

Koncerndirektør Mads Nipper slår fast, at symbiosen mellem Grundfos og Bjerringbro vil bestå, længe efter han selv er pensioneret. Foto: TV MIDTVEST

Flagene røg til tops i Bjerringbro denne tirsdag, for en af landsdelens helt store virksomheder runder et skarpt hjørne. Denne tirsdag er det 75 år siden, at den første pumpe blev skabt i den midtjyske by.

Bjerringbro og Grundfos - den symbiose vil også eksistere, længe efter jeg er pensioneret

Mads Nipper, direktør, Grundfos

Fabrikken beskæftiger også en hel del af byens borgere, og i dag skulle der have været holdt en stor jubilæums-festival for de cirka 3.000 medarbejdere. Men festen har coronaudbruddet sat en stopper for, ligesom krisen også gør ondt på indtjeningen hos jubilaren.

- Vores største usikkerhed er gået fra en logistisk bekymring, at få vores leverancer til at fungere, til om vores kunder har råd til vores produkter. Mange rundt om i verden har trykket på pause-knappen, siger Grundfos' koncerndirektør, Mads Nipper.

Men opbakning - det har Grundfos i hvert fald hos de borgere, TV MIDTVEST mødte på gaden i Bjerringbro, og som fik lov til at sende en hilsen til byens stolthed i anledning af 75-året.

Grundfos og Bjerringbro er stort set det samme, mener Erik Kristiansen fra Højbjerg. Foto: TV MIDTVEST

- Jeg håber, at det vil blive ved med at gå dem godt, for det er det, folk lever af her i byen, siger Helle Langdal, og Erik Kristiansen udtrykker båndet mellem byen og fabrikken endnu klarere:

- Det ville være en katastrofe for Bjerringbro, hvis Grundfos ikke var der, for Grundfos og Bjerringbro - det er stort set det samme, siger han.

Symbiosen fortsætter

Der kan direktøren for Grundfos berolige borgerne. Bjerringbro og pumper er også synonymer i hans verden, og de kommer også til at fejre 100-års jubilæum sammen.

- Det tror jeg godt, jeg kan love med 100 procents sikkerhed. Det er her, vi har vores globale hovedkontor, og den symbiose vil eksistere, længe efter at jeg er pensioneret, siger han.

Læs også Grundfos forsøger at undgå fyringer, men kan ikke love noget

Og økonomien i den sejlivede virksomhed skal ingen være nervøse for. Efter corona-krisen venter nemlig en langt større - og indbringende - opgave for pumpevirksomheden. Vores fælles fremtid her på kloden.

- Det er supervigtigt, at vi ser den nuværende krise som en hudafskrabning i forhold til den klimakrise, der står foran os i de kommende generationer, siger Mads Nipper, og fortsætter:

- Og der er ikke noget trade-off. Det koster ikke noget, at være grønne. Danske produktionsvirksomheder har siden 1990 sænket vores co2-udledning med 65 procent, samtidig med at vi har forbedret bundlinjen.

Den 15. maj 2021 markerer Grundfos jubilæet med en stor festival for danske medarbejdere og ledsagere, kaldet ’Fostival’, i Bjerringbro Idræts- & Kulturcenter.
 

75 års pumpeeventyr med Grundfos

  • 1945: Stifter Poul Due Jensen producerer en pumpe til en gård på egnen i sit smedeværksted
  • 1967: Firmaet skifter navn fra Bjerringbro Pressestøberi og Maskinfabrik til Grundfos
  • 1975: Poul Due Jensens Fond bliver etableret
  • 1978: Niels Due Jensen, søn af Poul Due Jensen, overtager posten som koncernchef
  • 2000: En vækst i nettoomsætningen på 17% gør året til et af de bedste nogensinde

  • 2013: Med en markedsandel på 50 procent er Grundfos verdens største pumpeproducent

  • 2019: Virksomheden præsenterer et rekordoverskud på 2,4 milliarder kroner
  • 2020: Corona-udbruddet får Grundfos til at producere 5.000 ansigtsvisirer i døgnet

Planen var en stor jubilæums-festival for de cirka 3.000 medarbejdere i dag. Men det har coronaudbruddet sat en stopper for. I dag kunne man kun se fødselsdagen markeret med et stort banner på facaden. Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST