Griseproducent om markant fald af danske svin: - Hver dag koster det penge at lave grise

Flemming Ejlersen fra Bjerringbro er bekymret for udviklingen, fordi nye tal viser, at antallet af svin i danske stalde er faldet med en million, fordi priserne på foder og energi er steget.

2:26
Griseavleren Flemming Ejlersen har ikke skåret ned på antallet af sine grise, men han kender andre landmænd, der har været nødt til at skære ned eller helt stoppe produktionen.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Priserne på foder til grise er blevet dobbelt så dyrt, og de stigende priser på foder og energi får flere griseproducenter til at skrue ned for deres produktion eller helt stoppe den.

Griseavleren Flemming Ejlersen fra Bjerringbro har arbejdet i faget i mere end 30 år, og selv om han dyrker to tredjedele af sit foder selv, så bliver han nødt til at købe resten for mange penge.

- Det betyder jo, at det koster penge at lave grise hver dag, og det kan man ikke holde til, man skal tro på det, for vi har tidligere haft perioder, hvor det har givet underskud, men det er historisk høje priser på foder, siger han.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser også, at antallet af grise i de danske stalde er faldet med næsten en million det seneste år, og det svarer til et fald på 7,5 procent.

Selv om Flemming Ejlersen ikke har skåret ned på antallet af sine grise, kender han andre landmænd, der har været nødt til at skære ned eller helt stoppet produktionen.

Prisstigninger fortsætter

Nedgangen skyldes ifølge erhvervsøkonomisk chef på SEGES, som er et innovationshus, Klaus Kaiser, de høje priser på både korn, energi og gødning.

- Det hænger sammen med logistiske problemer, som man havde sidste år, og så kom krigen i Ukraine oveni, hvor de ikke kan få deres ting ud af landet, og det får priserne til at eksplodere, forklarer Klaus Kaiser.

Men selv om priserne er steget markant den seneste tid, så er det ikke slut endnu, og forbrugerne kommer også til at mærke det, fastslår chefen.

- Vi vil som forbruger se en række varer stige i en lang periode. I flere måneder fremover vil vi se høje priser, og det gælder både på grisekød og oksekød, siger han.

Klaus Keiser er økonomiskchef på SEGES.
Klaus Keiser er økonomiskchef på SEGES.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Formanden for LandboForeningen Midtjylland, Anders Ahrenfeldt, frygter, at nogle landmænd bliver slået helt ud.

- Desværre er der nogle af vores medlemmer, der stopper eller reducerer deres produktion, men bytteforholdene er så dårlige, og i allerværste fald så går nogle konkurs, siger formanden og fortsætter:

- Det er en rigtig hård situation for svineproducenterne i øjeblikket, men nu kan man jo begynde at bruge sit eget foder, og det har man jo til produktionspris, så det håber jeg vil hjælpe.

Priserne på grisekød er allerede steget i år, og den forventes at stige endnu mere.