Gammel tidskasse åbnet – 25 års historie i børnehøjde

I dag åbnede 5. klasses elever fra Hald Ege Skole en tidskasse, som daværende 5. klasser havde lavet i 1995. Og den vidner om, at der er sket meget, både når det kommer til mode og teknologi.

I dag åbnede Hald Ege Skoles 5. klasser en tidskasse fra 1995.

Den blev lavet for 25 år siden af datidens 5. klasser, som gemte ting i kassen, de mente, kendetegnede tiden i 1995.

quoteDet her tidsbillede af, hvad der har optaget de her børn for 25 år siden, og det er jo så anderledes end det, der oppe i tiden i dag.

Margit Petersen, Viborg Museum

- Det er jo rigtig spændende med det her eksperiment, for det er jo et tidsbillede og typisk noget nogle børn har lavet, som jo måske ikke er optaget af samfundsforhold.

- Så at få det her tidsbillede af, hvad der har optaget de her børn for 25 år siden, og det er jo så anderledes end det, der oppe i tiden i dag, så det er jo fantastisk, fortæller Margit Petersen, der er samlingsinspektør på Viborg Museum.

Kassen har været gemt på museet i Viborg i 25 år.

Børn ligner stadig børn

Holger Nielsen fra 5.a på Hald Ege Skole var i dag med til at åbne den gamle tidskasse. 

Og der var specielt én ting, som han synes havde ændret sig fra den daværende 5. klasse til i dag.

- Stilen. Hvilken stil man havde, og hvilket tøj man havde på. De forskellige ting man havde og klasselokaler og sådan, fortæller Holger Nielsen.

- Jeg synes, at stilen i dag er bedre, konkluderer han.

For 25 år siden var Chris Bach Fischer en af de elever, der lagde ting i tidskassen. I dag så han ikke ret store forskel på datidens 5. klasser og 5. klasserne i dag.

- Måske nogle nye tøjmærker, men ellers synes jeg, at børnene ligner børn. Heldigvis, siger han.

Katrine Langvad gik også i 5. klasse i 1995. Og hun tror, at det var lettere at være barn dengang, for der fandtes ikke sociale medier.

- Det vi sagde, det blev jo bare sagt, og så forsvandt det igen. Det gør det jo ikke på de sociale medier, siget hun.

 

En interaktiv historietime

Den 25 år gamle tidskasse er ikke bare et sjovt påfund.

Det er nærmest en gang interaktiv historieundervisning, fordi det giver en fornemmelse af, hvordan tiden udvikler sig.

- Der er jo rigtig meget historieundervisning i det, for eleverne skal forholde sig til det. De skal spå om fremtiden, og det, kan vi se, er meget svært for vores elever. De tror ikke på, at vi kommer til at køre i førerløse biler om 25 år. De tror ikke, at tingene ændrer sig ret meget, siger Birthe Aarøe Sloth, der er lærer på Hald Ege Skole.

Til dagens åbning var der bred enighed om, at teknologien var en af de ting, der har ændret sig allermest de seneste 25 år.

- Rigtig mange havde optaget kassettebånd. Det er jo fuldstændig out. Børn i dag ville jo ikke vide, hvad et kassettebånd er, siger Birthe Aarøe Sloth.

Ugen ud skal nutidens 5. klasser på Hald Ege Skole lave en ny tidskasse. Den er allerede blevet fyldt med iPhones, en drone, fodboldstøvler, videoer på USB og et mundbind til minde om coronavirusset.

Men indtil den skal åbnes om 25 år, kan Holger Nielsen drømme lidt om fremtiden.

- Om 25 år vil jeg måske gerne være læge og stifte familie, men nu vil jeg bare leve livet og slappe af og være barn. Og så vil jeg tage de problemer, der så kommer, når man bliver voksen, fortæller Holger Nielsen fra 5.a på Hald Ege Skole.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.