Fundet ved lodtrækning: Konsortium skal bygge Danmarks største havvindmøllepark

Thor Wind Farm I/S blev onsdag formiddag kåret som vinder af det kæmpestore udbud.

Konsortiet Thor Wind Farm I/S skal opføre Danmarks hidtil største vindmøllepark Thor ud for Thorsminde.

Det blev afgjort onsdag formiddag ved en lodtrækning i Energistyrelsen.

Thor Wind Farm består af interessenterne RWE AG, RWE Renewables GmbH, RWE Renewables Management UK Limited.

Når vinderen noget usædvanligt skulle findes ved lodtrækning, skyldes det, at flere selskaber havde afgivet bud med samme minimumspris pris - 0,01 øre pr. kilowatt-time - og samtidig bød ind med samme kapacitet for parken.

For at sikre at alt gik rigtigt til, blev lodtrækningen overværet af en uafhængig revisor og Kammeradvokaten.

En milepæl i havvindhistorie

- Med udbuddet af Thor Havmøllepark skriver vi endnu en milepæl ind i dansk havvindhistorie. For første gang nogensinde skal der betales penge til staten for tilladelse til at etablere havvind. Den skarpe pris i udbuddet bliver kun mere imponerende af, at opstilleren for første gang også selv skal betale for ilandføringsforbindelsen. Det lover rigtigt godt for kommende udbud af havvind og for den grønne omstilling, siger direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelse.

I alt seks selskaber og konsortier var prækvalificeret til at deltage i udbuddet. Det er tidligere kommet frem, at blandt andre Ørsted og Vattenfall var blandt ansøgerne.

Thor er den første af tre vindmølleparker, som i flertal i Folketinget vedtog som en del af en energiaftale i 2018.

Parken ud for Nissum Fjord skal etableres mindst 22 kilometer ud for vestkysten og vil med sine 800-1000 megawatt kunne levere strøm til cirka en million husstande.

Den samlede pris for projektet anslås at være 15,5 milliarder kroner. Det er planen, at vindmøllerne skal være opført og tilsluttet elnettet senest ultimo 2027.