Frygt for PFOS-forurening: Fraråder fiskeri på flyvestationens område

Formanden for Flyvestation Karups Sportsfiskerforening har forståelse for, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse anvender forsigtighedsprincippet.

Flyvestation Karups Sportsfiskerforening har fiskeretten til en del af Karup Å på flyvestationens område. Den forurenede Hessellund Bæk løber ud i Karup Å (arkivfoto).
Flyvestation Karups Sportsfiskerforening har fiskeretten til en del af Karup Å på flyvestationens område. Den forurenede Hessellund Bæk løber ud i Karup Å (arkivfoto).
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Frygten for forurening med det kræftfremkaldende stof PFOS har fået Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til at fraråde fiskeri på Flyvestation Karups område.

Jyllands-Posten skriver, at det fremgår af en mail, som styrelsen har sendt til Flyvestation Karups Sportsfiskerforening, og det bekræfter foreningens formand, Per Dolleris Knudsen, over for TV MIDTVEST.

- Det er korrekt, og jeg har forståelse for, at man bruger forsigtighedsprincippet, når man ikke ved, hvor slemt det står til, siger han.

Flyvestation Karups Sportsfiskerforening er forbeholdt ansatte på flyvestationen. Foreningen har fiskeret til en strækning på omkring seks kilometer af Karup Å.

Når fiskeri på flyvestationens område nu frarådes, skyldes det, at der i Hesselund Bæk er målt store mængder af PFOS - et flourstof som tidligere blev brugt til brandslukning. Viborg Kommune har ifølge Jyllands-Posten planer om at tage prøver for at undersøge forureningen i Hessellund Bæk og en del af Karup Å.

Per Dolleris Knudsen.
Per Dolleris Knudsen.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Forureningen bliver fortyndet

Hessellund Bæk løber ud i Karup Å, men Per Dolleris Knudsen understreger, at han ikke er bekymret, selv om foreningens medlemmer har fanget og spist havørreder fra åen. 

- Hessellund Bæk er så lille, at vandet bliver fortyndet mange gange, når det løber ud i Karup Å, så jeg er slet ikke nervøs, siger han.

Konkret får anbefalingen fra ejendomsstyrelsen ikke den helt store betydning for sportsfiskerforeningen i første omgang.

- Sæsonen slutter om 14 dage, og vi har aftalt, at vi godt kan fiske videre, hvis vi lover, at sætte de fisk, vi fanger, ud igen, siger Per Dolleris Knudsen.