Fremtidens behandling af syge: Vil også ske virtuelt

Behandling af syge vil fremover ikke kun foregår i den virkelige verden men også i den virtuelle. Det kunne man prøve på en konference i Viborg.

Fremtidens sundhedsvæsen viste sig i Viborg i dag.

TV MIDTVEST inviterede et par sygeplejestuderende fra VIA i Viborg til at tage et kig ind i fremtiden.

For eksempel kunne man opleve patienter genoptræne i et køkken, der kun findes inde i et par briller. Med de virtuelle briller kan patienter hoppe lige ind i en genoptræningsøvelse. Her kan folk, der for eksempel har haft en blodprop øve sig i at stille ting på plads.

quoteFor at sætte os ind i en patients verden eller en borgers problematikker, så tror jeg, det her er et rigtigt godt redskab.

Kathrine Engholm, sygeplejestuderende, Bjerringbro

- Det virker meget virkeligt på en eller anden mærkelig måde. Det er ret sjovt at prøve faktisk, siger Kathrine Engholm. Hun er sygeplejestuderende fra Bjerringbro.

Det virtuelle program skal motivere patienter til at komme hurtigt i gang med genoptræningen.

- Det gør også, at man tidligere i sin rehabilitering kan begynde at træne nogle af de her elementer, før man måske helt fysisk er klar til at gå ned og træne det i det virkelige køkken, siger Daniel Christensen, direktør for VR-rehab,der står bag udstyret til den virtuelle genoptræning.

Både sundhedspolitikere og fagfolk kunne prøve den nye teknologi på konferencen.
Både sundhedspolitikere og fagfolk kunne prøve den nye teknologi på konferencen.
Foto: Rasmus Jensen, TV MIDTVEST

Programmet, der også kan vande potteplanter, er en af flere nyskabelser, der lige nu er ved at bryde igennem i sundhedsvæsenet.

quoteInden for sygeplejen er vi bare nødt til at følge med.

Katharina Krogh, sygeplejestuderende, Skive

- Teknisk er vi der allerede. Det vil sige, vi kan lave den funktionalitet og de ønsker, som sundhedssektoren gerne vil have. Mentalt er vi der også i forhold til forbruger-segmentet. Vi kan godt se, at det giver mening, lyder det fra Jarle Fink Kondrup, senior labagent, Innovation Lab.

Sundhedspolitikere og fagfolk fik på en konference i Viborg syn for sagen og sidste nyt om den virtuelle virkelighed. 

- Det erstatter ikke den personlige en-til-en-tid, men det kan være med til at gøre, at nogen af vores borgere har lyst til at træne mere selv, vurderer Åse Kubel Høeg (V), formand for Social & Sundhedsudvalget i Viborg Kommune.

Flere var begejstrede for mulighederne med Virtual Reality.
Flere var begejstrede for mulighederne med Virtual Reality.
Foto: Rasmus Jensen, TV MIDTVEST

Fremtidens sundheds-medarbejdere var også hurtigt klar med en bedømmelse.

- For at sætte os ind i en patients verden eller en borgers problematikker, så tror jeg, det her er et rigtigt godt redskab, mener Kathrine Engholm. Hun er sygeplejestuderende fra Bjerringbro.

- Inden for sygeplejen er vi bare nødt til at følge med, så jeg tænker, det er helt vildt godt, siger Katharina Krogh, sygeplejestuderende fra Skive.

Konferencen var en del af Viborg Animationsfestival, der løber hele ugen.

Se tv-indslag fra konferencen.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.