Fra jord til bord: Slagter opdrætter sit eget kød

Sammen med en landmand har slagtermester René Madsen 200 køer. Han slagter i øjeblikket to om ugen til sine to slagterforretninger.

Køerne går på marken ude foran René Madsens egen gård.
Køerne går på marken ude foran René Madsens egen gård.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Normalt havde han kun kød mellem hænderne, men slagtermester René Madsen valgte for to år siden, at han også ville se de bøffer, han skar, gå på græs.

- Det betyder meget, at man kan stå inde for det, man sælger, siger René Madsen, der er slagtermester og medindehaver af Stoholm Slagter.

Sammen med en landmand begyndte han i første omgang med 15 køer. Her to år senere er besætningen vokset til 200.

- Vi fik ideen, fordi vi gerne ville producere kød på en måde, der gav mening, siger René Madsen.

To år med græs

De 200 køer går og græsser på markerne lige uden for René Madsens egen gård. Her går de i to år hele året rundt, inden de skal på disken hos Stoholm Slagter.

- De får jo to gode somre, hvor de går ude hele tiden, siger René Madsen.   

Noget tyder på, at kunderne synes godt om at vide, hvor bøfferne kommer fra. I øjeblikket slagter Stoholm Slagter nemlig to kvier om ugen.

- Jo mere lokalt, jo bedre, siger Flemming Korop fra Viborg.

- Det synes jeg kun rigtig godt om, Det vil jeg da gerne støtte. Helt sikkert, siger Lis Grud, som også er fra Viborg.

Indtil videre er omtrent 15 procent af kødet i René Madsens forretning fra hans eget kvæg. I fremtiden bliver det forhåbentlig mere.

- Vi håber jo på, at man med tiden kan få mere og mere ind af sit eget, så man kan undgå at få for meget udefra ind. Vi er i hvert fald fortrøstningsfulde, siger René Madsen.

Stoholm Slagter har både forretning i Viborg og Stoholm.

1:33
200 køer leverer kød til Stoholm Slagters to forretninger.