Førtidspension: Hård kritik af Viborg Kommune

Der bør blive strammet op i sagsbehandlingen i Viborg Kommune. Sådan lyder kritikken i dag, efter 58-årige Birgit Ugelvig i årevis har løbet panden mod en mur kampen om at få anerkendt sin sygdom.

Birgit.jpg

Det er i dag to år siden, Birgit Ugelvigs sygedagpenge hørte op. I dag er hun afhængig af sin mands indkomst og kan højst klare ti timers arbejde om ugen. Hun lider af den sjældne hudsygdom hidradenitis supparativa - en sygdom der giver hende smertelige bylder og betændelse i kroppen.

- Jeg er meget ked af det, for jeg har ikke andre at tale med om det, og det er meget svært at forklare andre, at man er utilpas og har kvalme og smerter, forklarer hun.

Birgit Ugelvig lider desuden af højt blodtryk, depression og posttraumatisk stress. Alt sammen sygdomme der fik hende til at søge om førtidspension hos Viborg Kommune. Men hun fik afslag.

- Jeg havde jo håbet at få den, men med den behandling jeg har fået af Viborg Kommune, så kommer det faktisk ikke som et chok. Jeg har anket det, men jeg har ikke hørt noget endnu, uddyber hun.

Blot én blandt mange

Birgit Ugelvis sag er ikke enestående mener Ulla Birch Christensen som siden 1994 har siddet med som bisidder i sager, hvor borgere søger førtidspension. Hun mener, det er blevet sværere og sværere at opnå pensionen, selvom borgerne er svage.

- Alle skal bare ud på arbejdsmarkedet, om de så skal kravle afsted. Det er en mistænkeliggørelse af mennesker, som kommer og beder om hjælp, kritiserer Ulla Birch Christensen, der er formand for den frivillige forening Aktivisterne i Karup.

- Det kan ikke være rigtigt, at mennesker skal sidde og græde, fordi de skal op til en sagsbehandler, og det er det, der sker, understreger hun i hendes kritik af den hårde tone, klienterne møder hos Viborg Kommune.

Kommunikationen skal forbedres

Formanden for beskæftigelsesudvalget i Viborg Kommune, Kai O. Andersen, bekræfter over for TV/MIDT-VEST, at der i dag kommer flere afslag på ansøgninger om førtidspension end tidligere. Men han mener, udviklingen er den samme over hele landet.

- Det er også fordi, der er skabt nogle andre muligheder for at arbejde på deltid osv. Så ja, det er blevet sværere at opnå førtidspension, men der er også politisk vilje til, at det skal være sværere, forklarer Kai O. Andersen.

Til gengæld tager han kritikken til sig om tonen i sagsbehandlingen.

- Hvis man har en dårlig oplevelse med behandlingen i Viborg Kommune, så er det noget, vi skal kigge på. Selve fortolkningen af lovgivningen kan jeg ikke blande mig i, men hvis der kommer konkrete henvendelser om dårlig sagsbehandling, skal vi sætte os ned med de rette folk og få snakket om det og se, om der er noget, vi kan rette op på, siger han.

Birgit Ugelvig vil igen søge førtidspension. Hun har fået en ny sagsbehandler hos kommunen, og hun skal nu igennem endnu en omgang jobtræning, hvilket hun er tilfreds med.