Forsvarschef føler sig ført bag lyset af hjemsendt hærchef

Hærchef lagde ikke alle kort på bordet om sin involvering i kærestes forfremmelse, siger forsvarschef.

Forsvarschef Bjørn Bisserup afgiver i dag forklaring i retten i Viborg, hvor den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen står anklaget for at have overtrådt den militære straffelov. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen lagde ikke alle kort på bordet omkring sin involvering i kærestens forfremmelse.

Læs også Hjemsendt hærchefs kæreste havde adgang til fortrolige e-mails

Det siger forsvarschef Bjørn Bisserup, da han iført tjenesteuniform afgiver forklaring i Retten i Viborg.

- Da jeg blev orienteret om den korrespondance, blev jeg vred og ked af det, siger forsvarschefen.

Den korrespondance, han henviser til, er fra hærchefen, som i en e-mail bad en ledende medarbejder om, at der "blev sat strøm" til hans kærestes forfremmelse fra kaptajn til major.

Det var ifølge forsvarschefen først, da han i efteråret 2018 så denne korrespondance, at han indså, at noget var helt galt.

Det førte til en vurdering af, at hærchefen skulle fritages for tjeneste, hvilket han blev i oktober 2018.

Rådede hærchefen til at forflytte kæresten

Siden da har Hans-Christian Mathiesen været hjemsendt med løn, mens Forsvarsministeriets Auditørkorps har undersøgt sagen.

- Har du et billede af, at han (Hans-Christian Mathiesen, red.) har været ærlig over for dig, vil sagens anklager, auditør Claus Risbjerg, vide?

Jeg synes, han gjorde sig selv sårbar, ved at hun (kæresten, red.) var ansat i hans egen stab.

Bjørn Bisserup, forsvarschef.

- Nej, det er klart. Han burde have sagt til mig, at han havde været involveret i den her sag, siger forsvarschefen.

Han fortæller også, at han ved flere lejligheder havde drøftet hærchefens forhold til kæresten.

- Jeg synes, han gjorde sig selv sårbar, ved at hun (kæresten, red.) var ansat i hans egen stab, forklarer Bjørn Bisserup.

Hans råd til hærchefen var derfor, at hun skulle forflyttes til en anden del af Forsvaret. Det blev hun efterfølgende.

- En eller anden bagatelgrænse

Læs også Hærchefs kæreste rykkede frem på liste og fik eftertragtet uddannelse

Hans-Christian Mathiesen er tiltalt for at have overtrådt den militære straffelov ved at have løjet for forsvarschefen om sin involvering i kærestens karriere.

Den tiltalte hærchef beskyldes også for at have beordret sit personale til at udføre et privat gøremål for ham - at printe og udskære kort, der skulle udsendes til gæster forud for et bryllup i foråret 2018.

Det får forsvarschefen til at komme med det, han kalder en "tilståelsessag":

- Jeg har også bedt mit sekretariat sende en buket blomster og en flaske vin, selv om det var et privat anliggende. Det er vel en eller anden bagatelgrænse, siger Bjørn Bisserup.

Han understreger i samme åndedrag, at Forsvarets medarbejdere selvfølgelig kun skal løse de opgaver, de er ansat til at løse.

Sagen kort:

Tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen anklages for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere i Forsvaret. Læs om forløbet her.

  • 24. oktober 2018: Hans-Christian Mathiesen fritages for tjeneste og hjemsendes med løn. Det sker, efter at mediet Olfi på baggrund af anonyme kilder har rejst anklager mod chefen for at favorisere sin kæreste, der arbejder i Forsvaret.
  • Sagen får Forsvarsministeriets Auditørkorps til at indlede efterforskning.
  • 31. januar 2019: Hans-Christian Mathiesen bliver sigtet for stillingsmisbrug, grov pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.
  • 23. august 2019: Forsvarsministeriet meddeler, at Michael Lollesgaard per 1. september erstatter Hans-Christian Mathiesen på posten som chef for Hærkommandoen. Hans-Christian Mathiesen bliver placeret i et midlertidigt stillingsnummer, indtil sagen mod ham er afsluttet.
  • 11. december 2019: Auditørkorpset rejser tiltale mod Hans-Christian Mathiesen for fem forhold vedrørende misbrug af stilling, grov pligtforsømmelse og uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger.
  • Den detroniserede hærchef skal blandt andet have påvirket et optagelsesnævn bag en eftertragtet uddannelse i Forsvaret til at ændre kriterierne for optagelse på uddannelsen. Det betød, at hans kæreste blev optaget.
  • Han skal også have bedt sin sekretær og stabshjælper om at printe og tilskære kort, der skulle bruges til hans og kærestens bryllup.
  • 4. maj 2020: Retten i Viborg indleder retssagen. Der er afsat fire retsdage til sagen, som ventes afsluttet 19. maj.
  • Auditørkorpset har nedlagt påstand om fængselsstraf.
  • Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig i alle anklager.

Kilder: Anklageskriftet, Forsvarsministeriets Auditørkorps, Forsvarsministeriet, Olfi.dk, advokat Torben Koch.

/ritzau/