Forhøjet kolesterol kan være arveligt

En genfejl kan være årsag til, at mange mennesker får for meget kolesterol i blodet. Regionshospitalet i Viborg tilbyder ny undersøgelse.

En ny test på Regionshospitalet i Viborg viser, om man har en genfejl, der kan give forhøjet kolesteroltal. Dermed kan man forebygge alvorlige hjerte-karsygdomme. Problemer med kolesteroltallet kan være arveligt. Et fejl på et gen kan gøre, at kolesterolen får lov til aflejre sig i blodkarrene som åreforkalkning. Med den rette behandling kan det undgåes.

- Mulighederne for at forebygge hjerteanfald og slagtilfælde er gode- og jo før man kommer gang, jo bedre, siger overlæge, dr.med. Ib Christian Klausen, Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet i Viborg.

Flere bliver ramt

Hidtil har forskere antaget, at mindst én for hver 500 personer har arvet den defekt i et gen, der kan give problemer med kolesterolet. Nu viser ny dansk-australsk forskning, at det drejer sig om én for hver 137. Hvis det holder stik betyder det, at 40.000 danskere har genfejlen. Opdager man fejlen i tide, kan den behandles medicinsk.

Se mere i vores udsendelse klokken 19.30

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.