Fordobling i pilgrimsvandringer

Herbergerne langs den jyske hærvej melder om en fordobling i antallet af gæster. Og pilgrimvandrerne bliver kun flere og flere.

Pilgrimsvandring er blevet et hit på den jyske hærvej. Hærvejen er et netværk af mange vejspor langs den jyske højderyg, der løber fra Viborg og ned til den tyske grænse. Og den tur, er der altså rigtig mange, der meget gerne vil tage.

Flere i fremtiden

I 2008 var der i følge Foreningen for Herberger ved Hærvejen 2000 overnatninger langs hærvejen. Sidste år var det tal staget til 4000, og alt tyder på, at det blot vil stige fremover.

Populæriteten kan måske skyldes, at pilgrimsvandring er ved at slå igennem som et supplement til den traditionelle kirkegang. Hvor nogle kommer for at finde sig selv, mens de vandrer andre for at finde Gud, men de fleste begge dele. Antallet af arrangerede vandringer stiger år for år, og stadig nye pilgrimsherberger åbner langs den jyske hærvej.

Historisk vej

Vejen er op igennem historien blevet brugt af hære, jævnfør navnet, af handelsmænd, der fragtede varer til Mellemeuropa, og af pilgrimme på vej til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela i Nordspanien, til Peterskirken i Rom eller til Jerusalem.

I dag er Hærvejen et yndet udflugtsmål - også for andre end pilgrimme. Hærvejsruten, en cykel- og vandrerute, blev eksempelvis oprettet i 1993.

Se indslag om den populære pilgrimsrute i 19.30-udsendelsen:

01:59 Luk video