Forældre raser efter TV2-dokumentar: - Det gør ondt indeni

Forældre i Viborg forlanger nu flere hænder til at passe deres børn. Det sker efter, at en tv-dokumentar har undersøgt forholdene i en viborgensisk børnehave.

Der er sjældent tid til nærvær og leg fra pædagogernes side.
Der er sjældent tid til nærvær og leg fra pædagogernes side.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Børn, der går alene rundt uden nærvær fra voksne og et hav af konflikter børnene imellem – det er blot nogle af de scener, der udspiller i TV2-dokumentaren "Eksperimentet med vores børn", som blev sendt torsdag aften.

Dokumentaren, der viser en ganske almindelig dag i Børnehaven Unoden i Viborg, har fået forældre, eksperter og politikere op af stolen.

- Det gør ondt indeni, for man sidder jo og tænker på sit eget barn. Gad vide hvor meget kontakt mit barn egentlig får i løbet af en dag i børnehaven, siger Marianne Gaardsdal, der er formand for Viborg Forældre Organisation.

Dokumentaren, der er et del af et tv-eksperiment, understregede, at normeringen i børnehaven er kritisabel. Børnene er ofte overladt til sig selv, fordi pædagogerne ikke har tid til samvær med det enkelte barn.

- Vi er dygtige. Vi ved så meget om, hvad der virker, men vi har bare alt for få hænder til at gøre arbejdet med, siger leder af Børnehaven Unoden Pernille Dam Marcussen i dokumentaren.

1 voksen – 18 børn

Udsendelsen viste, at pædagogerne i perioder var alene om at tage sig af 18 børn. Meget af tiden gik med at løse konflikter imellem børnene.

- Inden i mig tænker jeg: Hjælp!, lyder det fra Tanja Helstrup Frost, der er pædagog i Unoden.

Også en ekspert på området er forarget over for normeringen.

 - Uha, der er godt nok få voksne til de børn, udtaler Grethe Kragh-Müller, der er specialist i børnepsykologi, i dokumentaren.

Find flere penge

Programmet har fået Viborg Forældre Organisation til at reagere med et krav om, at kommunen skal bruge flere penge på personale.

- Det er ikke godt nok. Vi har brug for nogle flere penge til vores børn. Der skal komme nogle penge fra Christiansborg, men der skal også komme nogle penge fra Viborg Kommune, siger formanden for Viborg Forældre Organisation.

Flere politikere erkender, at der er plads til forbedring.

- Det, man umiddelbart ser der, er ikke godt nok, siger Per Møller Jensen, der er formand for Børne & Ungdomsudvalget for Socialdemokraterne i Viborg Kommune

Byrådet vil gerne bruge nogle ekstra millioner næste år, men de har ikke selv råd til at løfte normeringerne markant.

- Det er klart, at det store spring, som, folk ønsker, og jeg selv ønsker, er ikke sådan lige noget, man klarer fra det ene år til det andet, siger Per Møller Jensen.

Bare i Viborg Kommune vil det koste næsten 100 millioner om året at nå op på de meget omtalte minimumsnormeringer.

- Det vil få nogle meget, meget alvorlige konsekvenser for ældre, handicap og psykiatri, folkeskolen og socialområdet. Det er ikke bare en øvelse, man laver hen over en nat, forklarer siger Kai O. Andersen, der er gruppeformand for SF i Viborg Byråd.

Forældre må selv hoste op

Meget tyder på, at forældrene også selv må til lommerne, hvis der skal flere hænder i institutionerne.

- Hvis man vil have det forholdsvis hurtigt, så tror jeg ikke, man kommer uden om en større forældreandel, siger formanden for Børne & Ungdomsudvalget, Per Møller Jensen.

Forældrene i Viborg kunne godt være fristet til selv at punge ud for børnene.

- Ja, hvis vi ved, at det betyder, at der kommer flere pædagoger, siger Marianne Gaardsdal.

Normeringerne i Viborg ligger nogenlunde på landsgennemsnittet.

2:44
TV-dokumentar fra Viborg-børnehave: Alt for få voksne til alt for mange børn