Fodboldfestival kun for piger: - Drengene kan godt være lidt hårde

Der skal flere piger på fodboldbanen, derfor afholder Viborg Idrætsråd og flere samarbejdspartnere for tredje år i træk en fodboldfestival kun for piger.

Fodled, knæled og hofter varmes op inden bolden skal have et spark.

0.-3. klassespigerne fra Stoholm Skole var i dag fodboldspillere for en dag, men forhåbentlig også for fremtiden. Fire ud af fem fodboldspillere i Viborg Kommune er nemlig drenge, og det skal der laves om på.

- Piger og drenge spiller på to forskellige måder, og det skal de have lov til, så vi vil gerne sætte fokus på, at pigerne kan komme ud og spille fodbold med deres veninder og på den måde få lavet nogle flere pigehold, som kan spille mod hinanden, siger Maiken Nyberg Nielsen fra Viborgs Idrætsråd og projektleder for Pigefodboldfestivalen.

Derfor startede Viborg Idrætsråd i samarbejde med kommunen, DBU og 15 samarbejdsklubber pigefodboldfestivalen i 2018.

- Det kan godt ske, det strider mod snakken om ligestilling, men vi har bare måtte erkende, at pigerne stopper, hvis de spiller sammen med drenge. De spiller på en mere socialmåde, og det skal de have lov til, pointerer projektlederen. 

Nicolas Laigaard fra Stoholm IF trænede i dag pigerne fra Stoholm Skole sammen med Maiken Nyberg Nielsen, der er projektleder for pigefodboldfestivalen ved Viborgs Idrætsråd.
Nicolas Laigaard fra Stoholm IF trænede i dag pigerne fra Stoholm Skole sammen med Maiken Nyberg Nielsen, der er projektleder for pigefodboldfestivalen ved Viborgs Idrætsråd.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

- Drengene har en tendens til at tage over

Trods coronarestriktioner har 750 piger i alderen 6 til 9 år fordelt på 11 skoler i kommunen tilmeldt sig festivalen i år.

Selvom træningen er forbudt for drenge, så nyder pigerne på Stoholm Skole at være alene.

- Det kan være drengene er gode, og piger ikke er særligt gode, så kan man øve sig lidt mere med nogle piger, så man bliver lige så god som drengene. Drengene kan også være lidt hårde og sige, nu gør du det, siger Cecilie Catrine Jørgensen 1.A Stoholm Skole.

Der er faktisk noget om snakken, det fortæller Nicolas Laigaard, der er træner og bestyrelsesmedlem i Stoholm IF:

- Hvis der er drenge og piger samlet, har drengene en tendens til at tage over, og så får pigerne ikke rigtigt noget ud af det. De bliver lidt glemt nogle gange, fordi drenge er drenge, og de kører bare på.

Disse skoler er tilmeldt Viborg Idrætsråds fodboldfestival

Men det hele skal heller ikke gå op i drenge og piger. Det er nemlig ikke det vigtigste, pointerer Naya Naya Lofstad Nørgaard, 1.A, Stoholm Skole:

- Man lærer hinanden at kende, det er mere det, som er vigtigt. Man lærer at arbejde sammen, selvom man ikke var særlig god i starten.

750 piger i alderen 6-9 år fordelt på 11 skoler i Viborg Kommune har i år tilmeldt sig festivalen.
750 piger i alderen 6-9 år fordelt på 11 skoler i Viborg Kommune har i år tilmeldt sig festivalen.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Stor succes

Det er tredje år i træk pigefodboldfestivalen bliver afholdt. Siden første festival i 2018 er antallet af piger, der spiller fodbold i Viborg Kommune, steget med 19 procent.

- Der kommer en blomstring af pigespillere til klubben. Så vi kan også godt mærke som klub, at det er noget, vi investere i det her, siger Nicolas Laigaard, træner og bestyrelsesmedlem i Stoholm IF

Men drømmen om flere piger i fodboldstøvler stopper ikke her. Måler er, at få 50 procent flere på fodboldbanen. 

- Det har været meget sjovt og fedt. Vi har lært, hvordan man bruger en bold, og hvordan man opvarmer, siger Naya Lofstad Nørgaard, 1.A, Stoholm Skole og fortsætter:

- Jeg skal faktisk til at starte til fodbold, så det bliver meget sjovt.

Pigefodboldfestivalen slutter den 16. april. 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sport.