Flygtningepraktik er vejen frem

Sprogundervisning har hidtil været Viborg Kommunes foretrukne vej til integration, men det virker ikke. Derfor eksperimenterer kommunen nu med en forsøgsordning, hvor flygtninge skal i praktik på lokale virksomheder.

En ny forsøgsordning skal sørge for, at de 600 flygtninge, der er kommet til Viborg de seneste 3 år bliver bedre integreret i lokalsamfundet. Indtil nu har kommunen satset på, at sprogundervisningen alene ville fremme processen, men det har ikke virket. 

- Vi får så mange flygtninge i øjeblikket, at vi bliver nødt til at gøre noget helt anderledes for at få flygtninge hurtigere i job og uddannelse, siger Charlotte Burvil, der er Arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune.

Den ny forsøgsordning går ud på at sende flygtningene i praktik, samtidig med at de går på sprogskole. En ordning, der passer Shukri Aref Xelbash, der er syrisk flygning og til daglig bor i Løgstrup. 

- Det er dejligt, for jeg elsker at arbejde. Jeg vil gerne arbejde, siger han. 

Tre dage om ugen går han på sprogskole og de sidste to tilbringer han hos Hardy Mogensen, der er varmemester i Boligselskabet Sct. Jørgen i Viborg. 

- Det er ikke alt, jeg forstår og det er heller ikke alt, han forstår, men han kan nok forstå, når jeg sætter ham i arbejde, fortæller varmemesteren, der skal have sin nye praktikant med på job de næste 3 måneder. 

Et forløb, som alle erfaringer viser, vil sikre en bedre integration.

- Det virker, at man kommer ud i virkeligheden. Ud i virkeligheden og mærker, hvad det egentlig er, der skal til og ikke bare går i et uddannelsesforløb, slutter arbejdsmarkedschef Charlotte Burvil.

 

Mød både praktikanten og læremesteren i indslaget:

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.