Flere patienter skal behandles derhjemme

Niels Ove Koefoed har sammen med sin hustru, Annette, deltaget i et forskningsprojekt, hvor patienter og pårørende får redskaber til at håndtere Niels Oves sygdom, så de kan undgå at blive indlagt.

2:36
I Viborg er de allerede i gang med at vise vejen, så færre hjertepatienter havner i en hospitalsseng

Det er tre-fire år siden Niels Ove Koefoed fik det første anfald. Og det var en ret voldsom oplevelse.

- Når hjertet begynder at hoppe rundt, så bliver man meget usikker og meget nervøs, siger den 69-årige pensionist fra Viborg.

Han har hjerteflimmer. En kronisk sygdom, som har ramt omkring 130.000 danskere. Men nu har han lært at tackle sygdommen.

- Mit forløb har været fra uro til ro. Jeg har i dag en ro i min krop, selv om jeg stadig har flimmer.

Niels Ove Koefoed lider af hjerteflimmer.
Niels Ove Koefoed lider af hjerteflimmer.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Niels Ove Koefoed har sammen med sin hustru, Annette, deltaget i et forskningsprojekt på Regionshospitalet Viborg. Her har patienter og pårørende fået gode råd og redskaber til at håndtere sygdommen, så de kan undgå at blive indlagt.

- Det betyder, at der også er mere ro på mig. Når jeg kan mærke, at Niels ikke er nervøs, så er jeg det heller ikke, siger Annette Koefoed.

For mange er indlagt på sygehuset

Forskningsprojektet begyndte for et par år siden. Men allerede tilbage i 2020 fik en lille gruppe patienter i Skive og Viborg en forsmag på det. De fik mulighed for at måle deres hjerterytme i eget hjem og være i digital kontakt med sygehuset.

Siden er over 200 patienter kommet med i projektet.

- Langt de fleste patienter bliver rigtig glade for det og lærer at håndtere deres sygdom. De bliver mere trygge, siger sygeplejerske Helle Mark Mogensen fra Regionshospitalet Viborg.

Helle Mark Mogensen fra Regionshospitalet Viborg.
Helle Mark Mogensen fra Regionshospitalet Viborg.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Sundhedsstrukturkommissionen afleverede i går en rapport, der peger på at for mange danskere er indlagt på sygehusene og flere skal behandles tættere på eget hjem.

Også ser i den sammenhæng er der perspektiver i forskningsforsøget.

- Det hele drejer sig om at vende skuden. Vi skal have patienterne ud af sengene. De undgår at blive indlagt. Vi skal håndtere dem ambulant. Allerbedst er det, hvis de kan blive hjemme sammen med deres pårørende, siger overlæge Dorthe Svenstrup.

Dorthe Svenstrup er overlæge på Regionshospitalet Viborg.
Dorthe Svenstrup er overlæge på Regionshospitalet Viborg.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Hver tiende seng på de danske hjerteafdelinger er optaget af patienter med flimmer i hjertet – også kaldet atrieflimren. Og endnu flere er på vej.

- Helt ny dansk forskning viser, at en tredjedel af os vil udvikle atrieflimren. Så det er helt vildt, konstaterer overlægen.

Forskningsprojektet i Viborg løber til sidst på året. Det har fået økonomisk støtte fra Hjerteforeningen og Region Midtjylland.