Farligt stof fundet flere steder i Midtjylland

Det giftige stof PFOS er fundet ved Karup Å og på en tidligere brandstation i Holstebro, men der er lige nu ingen risiko forbundet med det, mener Forsvaret og Region Midtjylland.

Flere steder i Midtjylland har myndighederne fundet rester af det giftige stof PFOS. Det er det samme stof som det seneste stykke tid har trukket overskrifter, efter det er blevet fundet i græssende kvæg ved Korsør.

Her viste det sig, at dyrene havde et højt indhold af PFOS efter at have græsset på en eng nær en brandøvelsesplads. Anbefalingen fra Fødevarestyrelsen er derfor, at man bør undgå at spise kødet, fordi det udgør en sundhedsmæssig risiko.

Fakta om PFOS

Frem til 2007 var det lovligt at bruge stoffet til alt fra overfladebehandling af tøj, tæpper og papir til brandslukningsskum. Og det er netop steder, hvor brandfolk i årevis har trænet brandslukning, at stoffet er blevet fundet i grundvandet, og hvor det er løbet ud i vandløb.

Ingen risiko lige nu

Et af de steder er Karup Å, som ligger tæt på Flyvestation Karup. Her undersøger Forsvaret nu en større forurening med PFOS. Forureningen stammer fra mange års brandslukningsøvelser på flyvestationens område.

- Det svinger meget i Karup Å. Nogle måneder er der noget, og andre måneder er der ikke. Men generelt er det ikke noget, vi vurderer som en risiko lige nu, siger Maren Kann Hostrup, der er teamleder ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Efter stoffet blev ulovlig til brug i brandskum i 2007, var det fortsat lovligt at bruge reserver af stoffet frem til 2011. Det er derfor 10 år siden, at det fluorholdige stof sidst blev brugt.

Undersøgelser skal vise alvoren

Det er ikke kun Forsvaret, der holder øje med PFOS-forurening. I Region Midtjylland er man ved at undersøge, hvilke konsekvenser det har, at stoffet har været brugt.

- Vi har fundet mange steder, hvor de her stoffer har været anvendt, og hvor de har været deponerede. Her er der forurening med PFOS, men vi har ikke fundet noget, der er så grelt, at det har givet anledning til, at vi skal rydde noget op, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef ved Jordforurening i Region Midtjylland.

Udover i Karup er der også fundet forurening ved den tidligere brandstation i Holstebro. Her er der fundet PFOS i grundvandet tæt på overfladen. Der er dog ingen grund til bekymring – i hvert fald ikke lige nu, mener Morten Bondgaard.

- Som det ser ud lige nu, er det ikke noget, der truer grundvandet i Holstebro og omegn, men det er jo det, vi skal finde ud af. Det er det de næste undersøgelser skal vise, hvor slemt det ser ud, siger han.

På landsplan har regionerne indtil videre undersøgt 600 steder, og der er fundet giftstoffer over grænseværdien i hver fjerde prøve.