Få et særligt indblik: Sådan bliver fremtidens vindere til

Kom med indenfor, når et af nordens mest succesfulde stutterier for galopheste åbner dørene.

9:15
Se hele programmet her.

Hver evig eneste dag året rundt ringer vækkeuret ved godt fem-tiden på stutteriet Hjortebo ved Bjerringbro. Det er nødvendigt, hvis man vil avle fremtidens store galopheste.

Om sommeren er de fleste heste på græs, men om vinteren er der i perioder 160 logerende, der skal have morgenmad.

- Det er sådan en bacille vi er angrebet af. Det er en livsstil det her, fortæller Søren Hjort, der grundlagde Hjortebo, der er blevet et af Skandinaviens mest succesrige galopheste-stutterier, for 50 år siden.

Uanset vejret skal familien tidligt op. også selvom det er koldt.
Uanset vejret skal familien tidligt op. også selvom det er koldt.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Travlt forår

Vinter og tidligt forår er de travleste måneder på Hjortebo. Det er her, de bedste gener skal blandes.

Galopheste er fuldblodsheste, og de må ikke insemineres, som man gør i stort set alle andre avlsforbund. Det betyder, at foråret er en meget travl periode for stutteriets tre avlshingste.

Hingstene er tidligere væddeløbsheste, som har opnået store resultater på væddeløbsbanerne.

0:24
"Hvis der er noget, der hedder en perfekt bedækning, så er det, det her". Sådan beskriver Søren Hjort bedækningen, som du kan se her.

I år gik startskuddet på bedækningsperioden på Valentines dag den 14. februar, og så gik det ellers løs med over hundrede bedækninger på gårdspladsen.

- Vi bedækker ikke bare vores egne avlshopper. Hesteejere fra andre steder i norden sender også deres hopper hertil, fordi de gerne vil bruge vores hingste. De kommer ofte midt om natten og er her så, indtil de har et befrugtet æg i maven, fortæller Iben Hjort Buskop, som er født og opvokset på stutteriet. 

For at hingstene ikke skal bedække unødigt besøger dyrlægen næsten dagligt stutteriet i bedækningsperioden for at undersøge om hopperne er klar.

- Så ja, det er faktisk en moderne føde- og fertilitetsklinik, forklarer Iben Hjort Buskop med et smil på en dag, hvor hun også har været vågen i fire timer om natten for at tage imod et af de 28 føl, der er blevet født på stutteriet i år.

Bedækningerne foregår på gårspladsen. Her henter Søren Hjort hingsten.
Bedækningerne foregår på gårspladsen. Her henter Søren Hjort hingsten.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Første hest som 12-årig

Søren Hjort fik sin første hest som 12-årig og deltog i en række ridehesteløb. Her blev interessen for galopløb og ikke mindst avl vakt.

Han var i mange år medejer af kreaturslagteriet i Bjerringbro, samtidig med at arbejdet med lave de bedst mulige galopheste fyldte mere og mere.

I 1996 blev slagteriet solgt, og Søren og hans kone Jette har siden drevet Stutteri Hjortebo på fuld tid.

- Jeg var egentlig bange for heste, men Søren overbeviste mig om at de var fredelige og at jeg roligt kunne gå ind til dem med foder. I dag er fodringen mit ansvar, fortæller Jette Hjort, der hver dag står for at blande den helt rette foderblanding hver enkelt hest.

I dag ser Søren tilbage på en succes.

- Da jeg startede for 50 år siden, drømte jeg om engang at avle en Derbyvinder, nu har vi haft fem, fortæller en rørt Søren.

0:30
I år er der blevet født 28 føl på Hjortebo. Mød et af dem her.